Šahovski spektakl na fudbalskom stadionu: Karlsen napada nove titule

Na prvenstvima će igrati i tri posljednja Karlsenova izazivača - Jan Nepomnjašnji (2021), Fabijano Karuana (2018) i Sergej Karjakin (2016)

4074 pregleda 0 komentar(a)
Stadion u Varšavi, Foto: Reuters
Stadion u Varšavi, Foto: Reuters

Na nacionalnom fudbalskom stadionu u Varšavi, na kome igra reprezentacija Poljske, a koji se koristi i za velike koncerte, u nedjelju počinje Svjetsko prvenstvo u brzopoteznom i ubrzanom šahu na koje se do sada prijavilo preko 250 učesnika.

Listu predvodi petostruiki svjetski prvak u klasičnom šahu i aktuelni svjetski prvak u "rapidu" i "blicu" Magnus Karlsen, a slijedi ga broj 2 na FIDE listi Alireza Firudža, koji je nedavno postao najmlađi igrač s 2.800 bodova.

Na prvenstvima će igrati i tri posljednja Karlsenova izazivača - Jan Nepomnjašnji (2021), Fabijano Karuana (2018) i Sergej Karjakin (2016).

Ostali favoriti su četvorostruki svjetski prvak u brzom šahu Hikaru Nakamura, koji je osvojio bronzu u "rapidu "i srebro u "blicu" na posljednjem prvenstvu 2019. i trostruki svjetski prvak u "blicu" Aleksandar Griščuk.

Tu je i domaću zvijezda Jan-Kšištof Duda, koji je prije desetak dana osvojio titulu evropskog prvaka u "blicu" s izvanrednim rezultatom 18 od 22 moguća poena.

I na ženskim turnirima učestvovaće najbolje igračice: Ruskinje Katerina Lagno, Aleksandra Gorjakina, Aleksandra Kostenjukk, Valentina Gunina, Ukrajinke Ana i Marija Muzičuk, Gruzijka Nana Dzagnidze, aktuelna svjetska prvakinja u brzom šahu Indijka Hampi Koneru.

Prvenstvo počinje sjutra takmičenjem u "rapidu", disciplini u kojoj se partije igraju u tempu od 15 minuta i dodatak od 10 sekundi poslije svakog poteza. Biće to trodnevni turnir od 13 kola po švajcarskom sistemu.

Prvog dana odigraće se pet, a drugog i trećeg dana po četiri kola.

U srijedu će se igrati prvih 12 kola Svjetskog prvenstva u "blicu", disciplini u kojoj se partije igraju u tempu od 3 minute i dodatak od 2 sekunde poslije svakog poteza, a u četvrtak odigraće se posljednjih devet kola.

Bonus video: