Marija Vuković: Nadam se da će nas u Parizu biti više

Najbolji junior u 2021. godini je Ognjen Vojvodić iz Mornara, dok su za najbolje juniorke proglašene Andrea Matković (Mornar) i Irena Bošković (Tara)

3611 pregleda 67 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Članovi Atletskog kluba Podgorica, Danijel Furtula i Marija Vuković, najbolji su atletičari Crne Gore u 2021. godini, u tradicionalnom izboru Atletskog saveza.

Furtula i Vuković bili su učesnici Olimpijskih igara u Tokiju.

Vuković se plasirala u finale Olimpijskih igara i osvojila deveto mjesto u skoku u vis, što je najveći uspjeh u istoriji crnogorske atletike do sada.

Osvojila je zlatne medalje na Balkanskim prvenstvima u dvorani u Istanbulu i otvorenom u Smederevu, a zlatna je bila na prvenstvu Malih zemalja Evrope u San Marinu.

Trijumfovala je na mitinzima u Atini, a kao sedmoplasirana završila je nastup na Evropskom prvenstvu u dvorani.

"Lijepo je biti najbolja seniorka u Atletskom savezu. Drago mi je što sam svojim rezultatima crnogorsku atletiku na evropskoj i svjetskoj sceni predstavila na najbolji način. Nadam se da ćemo sljedeće godine na velikim takmičenjima, kao i na Olimpijskim igrama u Parizu, biti još brojniji", kazala je Vuković.

Ona je naglasila da je u 2022. godini čekaju novi izazovi i nekoliko velikih takmičenja.

Furtula je osvojio je 24. mjesto na Olimpijskim igrama u bacanju diska.

Na svjetskoj rang listi zauzima 29, a 15. na tablici Evropske atletske federacije.

"Godina je bila teška, turbulentna, zbog svih kovid mjera, ali i nekih poteškoća u radu saveza i nekih drugih sportskih struktura. Na kraju godine čovjek može biti zaadovoljan, prije svega što je zdrav. Spreman sam i motivisan da napravim još veće podvige. Zadovoljan sam, mogu biti ponosan zbog nagrade, konkurencija je iz godine u godinu sve jača", rekao je Furtula.

Najbolji junior u 2021. godini je Ognjen Vojvodić iz Mornara, dok su za najbolje juniorke proglašene Andrea Matković (Mornar) i Irena Bošković (Tara).

Za najbolje mlađe juniore proglašeni su Ognjen Marsenić (Lim), Milica Pejović (2004, Podgorica), Maša Bubanja (2005, Lim) i Vesna Kljajević (Tara), dok su najbolji pioniri Milivoje Pajović (2006, Orion) i Anabela Mujović (Sanja).

Za najbolje veterane proglašeni su Dragoljub Koprivica (Mornar) i Vesna Pavlićević (Podgorički marathon).

Specijalnim priznanjem za ostvarene rezultate u 2021. godini nagrađeni su Tomaš Đurović, Dragan i Darko Pešić, dok su posebna priznanja dobili Risto Drobnjak, Amir Papazi i Ljiljana Matović.

Atletski savez je specijalno priznanje dodijelio selektoru Osmanu Eroviću, za izuzetna dostignuća atletičara na međunariodnoj sceni.

Priznanja su dobili i nacionalni treneri Zoran Jojić, Marko Ristić i Ivan Popović.

Predsjednik Gojko Banjević kazao je da je crnogorska atletika ostvarila najveći uspjeh u istoriji od nezavisnosti 2006 godine.

"ASCG bio je jedini Savez čiji su atletičari iz pojedinačnih sportova ispunili norme za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju što daje posebnost ostvavrenim rezultatima u ovoj godini. Realizovali smo sva takmičenja iz nacionalnog programa takmičenja i to u svim starosnim kategorijama. U realizaciji svih aktivnosti, izuzetan doprinos dala je i ako sa mnogim teškoćama i Uprava za sport i mlade, kao i Crnogorski olimpijski komitet od kojeg su troje naših sportista primali Olimpijske stipendije", rekao je Banjević.

Bonus video: