Ispisana istorija skijanja: Dominik Paris uradio nešto što prije njega nije niko

Niko nikada prije njega nije uspio da šest puta pobijedi na istoj stazi u "kraljevskoj disciplini"

3104 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U Bormiju ispisana je istorija skijanja.

Dominik Paris slavio je danas u spustu na spektakularnoj stazi Stelvio, šesti put u karijeri.

Niko nikada prije njega nije uspio da šest puta pobijedi na istoj stazi u "kraljevskoj disciplini".

Aksel Lund Svindal je šest puta bio pobjednik super-džija u Lejk Luisu, po šest pobjeda na Kranjskoj Gori i Alta Badiji imaju Ted Ligeti i Marsel Hiršer, ali niko prije Parisa nije to uradio u spustu.

Paris je pretekao Švajcarca Didijea Kuša, "despota" od Kicbila, koji je na čuvenom Štrajfu pobijedio peti i posljednji put 14 godina nakon prvog.

Paris u Bormiju ima i pobjedu u super-džiju.

Paris je u Bormiju ostvario 20. pobjede u karijeri, a 16. u spustu, čime je stigao na četvrto mjesto vječne liste. Ispred njega su po broju spustaških pobjeda u Svjetskom kupu samo trojica legendarnih skijaša, Austrijanci Franc Klamer (25 pobjeda) i Stefan Eberhater (18), te Švajcarac Peter Miler (19).

Danas je slavio ispred Marka Odermata i Nilsa Hintermana.

Paris je pobjedom preuzeo vodeće mjesto u poretku spustaša sa 227 bodova. Na drugo je mjesto sa 217 bodova pao Austrijanac Matijas Majer, a na treće se mjesto probio Hinterman sa 178 bodova.

Marko Odermat je povećao svoju prednost u plasmanu za Veliki kristalni globus sakupivši na dosadašnjih 14 trka 713 bodova. Majer je drugi sa 427, a treći je Norvežanin Aleksander Amot Kilde sa 369.

Bonus video: