"Besplatna škola odbojke" je pun pogodak

"Mislim da je ovo pravi način kako naše akcije sistemski treba da se odvijaju u perspektivi. Već u ovom trenutku imamo blizu 300 dječaka u opštinama na sjeveru, koji su počeli da se bave odbojkom, uz naš nadzor i nadzor njihovih trenera, a sve u cilju njihovog uvođenja u ovaj olimpijski sport i uz nadu da će napredovati", kazao je naš zlatni Olimpijacm Igor Vušurović

2897 pregleda 5 komentar(a)
Pajković, Begović i Vušurović, Foto: OSCG
Pajković, Begović i Vušurović, Foto: OSCG

Povodom projekta “Besplatna škola odbojke”, u prostorijama Odbojkaškog saveza Crne Gore danas je održana konferencija za novinare na kojoj su govorili predsjednik OSCG Cvetko Pajković, direktor Uprave za sport i mlade Marko Begović i naš zlatni olimpijac Igor Vušurović, saradnik za razvoj odbojke u OSCG, te član komisije za razvoj odbojke u Evropskoj odbojkaškoj konfederaciji (CEV).

Sva trojica izrazila su veliko zadovoljstvo što je startovao jedan od najznačajnijih projekata za razvoj crnogorske odbojke, a pogotovo rezultatima koje je taj projekat ostvario za nepuna dva mjeseca otkako je počeo.

“Uz pomoć Evropske odbojkaške konfederacije (CEV), Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Uprave za sport i mlade, lokalnih samouprava sa kojima smo imali razgovore, mislim na Rožaje, Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Kolašin, Pljevlja, Nikšić i Žabljak, Crnogorskog olimpijskog komiteta i Sava osiguranja, i uz veliku zahvalnost Upravi za sport, krenuo je projekat odbojke u školama. Ideja je bila da se u onim lokalnim samoupravama gdje nema odbojke animiraju djeca da počnu da se bave ovim sportom. Projekat je već zaživio, uključeno je oko 300 dječaka u 11 škola iz sedam opština. Ideja je da se odbojkaški sport razvija u onim lokalnim samoupravama gdje nema odbojke, u nadi da ćemo na ovaj način, zajedno sa našim partnerima stvoriti osnovne uslove prvo za bavljenje sportom, a s druge strane se kroz animaciju djece i rad sa njima, za koji su zaduženi Dragiša Gile Ćalov i Igor Vušurović, edukuju i nastavnici, koji će sjutra moći da edukuju djecu da zavole odbojku, da se druže između sebe. S druge strane mi se nadamo i bićemo zadovoljni ako iz ove grupe dobijemo nekog reprezentativca. Naišli smo na veliko razumijevanje lokalnih samouprava, pa možda neka od ovih škola preraste i u klub. Za nepuna dva mjeseca već su veliki rezultati, veliki odziv, veliko zadovoljstvo djece, nastavnika i lokalnih samouprava i nadamo se da će ovaj projekat prerasti u nešto veće”, kazao je predsjednik OSCG Cvetko Pajković.

Marko Begović, direktor Uprave za sport i mlade, istakao je da projekat “Besplatna škola odbojke” predstavlja putokaz i za druge saveze…

“Ovo je lijep dan za crnogorski sport, ovo je lijep dan za odbojku u Crnoj Gori. Upravo mojim stupanjem na dužnost, fokus je na ovakve aktivnosti, da sport vratimo u školski sistem, da obezbijedimo ono što našoj djeci nedostaje, a to je jedan organizovani sistem bavljenja fizičkom aktivnošću. Odbojkaški savez Crne Gore razumio je poruku na pravi način. Uprava za sport i mlade će nastaviti da podržava ovakve aktivnosti. Poziv je i ostalim krovnim sportskim organizacijama odnosno savezima da prepoznaju trenutak u kojem se nalazi crnogorski sport, da obezbijede jedan drugačiji pristup, kako bi podigli bazu, veći broj sportistkinja i sportista u organizovanom sistemu sporta iz kojeg će na koncu moći da crpe jedan ozbiljan takmičarski pogon, a sve sa ciljem da se vratimo na put uspjeha koji zaslužuje i Crna Gora i crnogorski sport”, istakao je Begović.

Naš zlatni olimpijac Igor Vušurović direktno je uključen u projekat…

“Besplatna škola odbojke je inicijativa našeg Saveza, naravno u kooperaciji sa CEV-ovim programom “Volley school”, a taj projekat koji smo uzeli zajednički da radimo naišao je na pozitivan odjek i podršku i lokalnih samouprava i državnih institucija zaduženih za sport. Mislim da je ovo pravi način kako naše akcije sistemski treba da se odvijaju u perspektivi. Već u ovom trenutku imamo blizu 300 dječaka u opštinama na sjeveru, koji su počeli da se bave odbojkom, uz naš nadzor i nadzor njihovih trenera, a sve u cilju njihovog uvođenja u ovaj olimpijski sport i uz nadu da će napredovati. Zato ćemo kasnije organizovati kampove i edukacije za trenere i sistemski se truditi da postavimo stvari, da ovo ne bude samo jednogodišnje ili dvogodišnje iskustvo tih momaka, već da u perspektivi sa kooperantima još bolje osmišljavamo i održavamo ovu akciju. Moram da se zahvalim našim sponzorima, “Sava osiguranju” i lokalnim samoupravama, i svim onima koji su pomogli i dali pečat ovoj našoj zajedničkoj akciji na dobrobit svih, crnogorskog sporta i omladine koja je uključena u crnogorski sport”, zaključio je Vušurović.

Jedan od najvažnijih projekata u crnogorskoj odbojci – “Besplatna škola odbojke” – zvanično je počeo sa radom 1. novembra. Projekat će se sprovoditi u osam gradova na sjeveru Crne Gore. Nosilac projekta je Odbojkaški savez Crne Gore, pod pokroviteljstvom Evropske odbojkaške Konfederacije (CEV), Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Uprave za sport i mlade, te u saradnji sa lokalnim samoupravama i uz podršku Crnogorskog olimpijskog komiteta i Sava osiguranja.

Projekat je namijenjen dječacima, a cilj je da se oforme novi klubovi, pronađu novi talenti i odbojkaški sport zaživi u sredinama gdje je bio manje zastupljen.

Bonus video: