Jasni kriterijumi preduslov za objektivno finansiranje sportskih organizacija

Učesnici prvog panela su istakli da sport bez javnog novca ne bi postojao, da je njegova uloga da zadovolji javni interes u sportskoj oblasti koji propisuje svaka država

3397 pregleda 122 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Centar za afirmaciju sporta i mladih
Foto: Centar za afirmaciju sporta i mladih

Prof. dr Hrvoje Kačer i prof. dr Stevo Popović su bili učesnici prvog, a dr Branislav Radulović i prof. dr Ivan Anastasovski drugog panela nedavno završene međunarodne konferencije u oblasti sporta pod nazivom "Finansiranje sporta: izazovi, prilike i mogućnosti".

Učesnici prvog panela su istakli da sport bez javnog novca ne bi postojao, da je njegova uloga da zadovolji javni interes u sportskoj oblasti koji propisuje svaka država.

Smatraju i da je trenutni sistem finansiranja sporta u Crnoj Gori komplikovan i nejasan, te da je potrebno definisati objektivne kriterijume prema kojima bi finansiranje sporta zavisilo od kvaliteta ispunjenja opšteg interesa u sportskoj oblasti, a ne od samovolje komisija za ocjenivanje istih.

Za razliku od prvog panela, koji je bio posvećen prednostima i nedostacima javnog finansiranja sporta, učesnici drugog panela su govorili o alternativnim modelima finansiranja sporta gdje je prezentovan sistem vaučera.

Taj sistem je uvela Sjeverna Makedonija i pokazao se kao potencijalno dobar model finansiranja spotske oblasti.

U okviru drugog panela je posebno istaknuto da se mora definisati pravni status Crnogorskom olimpijskog komiteta (COK) kroz poseban Zakon o COK-u, da dodatno moraju da se preciziraju procedure za sufinansiranje sportskih organizacija, da mora da se uradi Strategija razvoja sporta koja je obaveza iz Zakona.

Dodaje se i da mora da se stabilizuje resor sporta u državnoj administraciji, te da Crna Gora ne smije da ima budžet za sport manji od onog koji je realno potreban za izvršenje.

Bonus video: