SAD: Otkriven slučaj dopinga na OI u Tokiju

Optužbe protiv Erika Lire (41), koje su objavili savezni tužioci, označile su prve američke kaznene optužbe za doping vezane za Igre u Tokiju

4447 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Američki tužioci u srijedu su optužili fizioterapeuta iz Teksasa za distribuciju ljekova za poboljšanje performansi sportistima koji su učestvovali na Olimpijskim igrama održanim u Tokiju prošlog ljeta.

Optužbe protiv Erika Lire (41), koje su objavili savezni tužioci, označile su prve američke kaznene optužbe za doping vezane za Igre u Tokiju.

Lira, terapeut iz El Pasa u Teksasu, uhapšen je u srijedu i očekuje se da će se pojaviti pred saveznim sudijom u Teksasu.

Tužioci su rekli da je Lira nabavio pogrešno brendirane verzije ljekova na recept - uključujući ljudski hormon rasta i eritopoetin, koji se koriste za povećanje proizvodnje crvenih krvnih zrnaca - iz Srednje i Južne Amerike i podijelio ih dvojici sportista.

U prijavi nije identifikovan ni jedan od dvojice sportista koji su navodno primali drogu od Lire.

Tužioci su dobili šifrirane poruke u kojima su Lira i jedan od sportista razgovarali o trčanju na 100 metara, sugerišući da je atletičar bio sprinter koji je učestvovao u trci na 100 metara.

Za SAD su u toj trci nastupali Roni Bejker, Trajon Bromel i Fred Kerli, koji je na kraju bio srebrni.

Bonus video: