Crnogorci kreću u Peking na ZOI, Salihović poručuje: Najvažnije je da se pokažemo najbolje i napredujemo

Za 22-godišnjeg Eldara Salihovića to će biti drugi nastup na najvećoj smotri zimskog sporta. Debitovao je prije četiri godine u Pjongčangu

21482 pregleda 14 komentar(a)
Foto: COK
Foto: COK

Crnogorska olimpijska ekspedicija večeras putuje u Peking, gdje će u petak biti otvorene Zimske olimpijske igre.

Za 22-godišnjeg Eldara Salihovića to će biti drugi nastup na najvećoj smotri zimskog sporta. Debitovao je prije četiri godine u Pjongčangu.

„Dvije stvari su mi ostale u sjećanju - Južna Koreja kao zemlja i Koreanci kao domaćini, kao i trema koju sam imao. Mislim da ovoga puta treme neće biti. Već sam se malo navikao na tu scenu, na publiku, na kamere”, kaže Eldar.

Za njega će Igre u Pekingu ipak biti posebne, jer će na ceremoniji otvaranja nositi zastavu Crne Gore.

„To je velika čast i osjećaj ponosa i zadovoljstva, što ću na taj način predstaviti državu”.

Eldar i njegove kolege iz crnogorskog olimpijskog tima imaju jasne ciljeve na najvećem takmičenju - da daju maksimum na stazi.

„Za nas, kao predstavnike malih zemalja, najvažnije je da pokažemo najbolje od sebe i da napredujemo. Moj cilj je da ostvarim bolji plasman nego na prethodnim Igrama”.

To što Crna Gora ima tri takmičara u Pekingu jeste značajan uspjeh, s obzirom na to koliko su zimski sportovi zahtjevni u svakom pogledu - od talenta, preko priprema, opreme, novca...

„Sa naših prostora, Slovenija i Hrvatska su veleselile, a to što imamo tri predstavnika na Igrama za nas je veliki uspjeh. Imamo ih više nego, recimo, Olimpijski komitet Srbije. Čestitke našim takmičarima i Skijaškom savezu Crne Gore. Vjerujem da je to impuls, uz razvoj infrastrukture koje je u toku, za sve naše mlade ljude koji se bave zimskim sportovima”, kazao je Igor Vušurović, v.d. generalnog sekretara COK.

Salihović će nastupiti u slalomu i veleslalomu, kao i Jelena Vujičić, a Crnu Goru će predstavljati i Aleksandar Grbović u skiatlonu.

Vujičićeva će veleslalomske trke voziti 6. februara, a slalomske tri dana kasnije. Grbović će se takmičiti 8. februara u sprintu, a 11. na 15 kilometara klasičnim stilom, dok će Eldar Salihović voziti veleslalom 13, a slalom 16. februara.

Bonus video: