Dvije strane olimpijske priče: Peking piše sportsku istoriju, Ujguri žele da im se makar čuje glas

Igre se, ne prvi put, održavaju u vrijeme političkih tenzija, dok se Kina nalazi na udaru zapadnog svijeta, koji optužuje kineski režim za nepoštovanje ljudskih prava...

5768 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ceremonijom otvaranja sjutra u 13 sati po našem vremenu počeće Zimske olimpijske igre.

Peking je spreman, kakav je organizator pokazao je 2008, kada je bio domaćin ljetnjih Igara, na kojima je pomjerio mnoge granice u organizacionom i tehnološkom smislu.

Vremena su se promijenila, pandemija koronavirusa je izmijenila svijet, festivalski dio sportske priče je umanjen, ali istorijski kontekst je ostao, naglasio je predsjednik MOK-a Tomas Bah.

“Zajedno pišemo novu stranicu sportske istorije. Peking će sjutra postati prvi grad koji je ugostio i ljetnje i zimsko izdanje Olimpijskih igara. Pritom, Kina je od dana kada je dobila organizaciju Igara uspjela da promijeni svoju sportsku mapu i danas imamo 300 miliona Kineza povezanih za zimskim sportovima. To je podvig, ali znajući kinesku posvećenost i sposobnost – ništa nije moguće”, kazao je Bah.

Igre se, ne prvi put, održavaju u vrijeme političkih tenzija, dok se Kina nalazi na udaru zapadnog svijeta, koji optužuje kineski režim za nepoštovanje ljudskih prava...

Predsjednik Si Đinping u obraćanju sportistima i svjetskoj javnosti nije govorio o tome, već o uticaju Olimpijskih igara u borbi protiv pandemije.

“Svijet danas, pod okolnostima koje nisu viđene stotinama godina, ulazi u novi period turbulencija i transformacija, čovječanstvo se suočava sa brojnim izazovima. Olimpijski pokret u te izazove ulazi sa hrabrošću i odlučnošću”, kazao je Si.

Postoji, ipak, i druga stana priče. Ispričao ju je Jalkun Kamalturk, koji je prije 14 godina nosio olimpijsku baklju tokom njenog puta po Kini uoči ljetnjih olimpijskih igara. Živi u Americi, a iz domovine je prebjegao, jer je Ujgur.

Ujguri su manjina, islamske vjeroispovijesti, koja živi u Kini, a koja, prema izvještajima međunarodnih humanitarnih organizacija, preživljava turturu kineskih vlasti. Peking demantuje te izvještaje.

Jalkunov otac Jazi 2016. je osuđen na 15 godina zatvora, zbog, kako je objavljeno u presudi, pokušaja da sruši kinesku državu. Jazi Kamalturk je izdavač knjiga na ujgurskom jeziku.

Ujgura u Kini ima oko osam miliona. U Kini živi oko milijardu i 400 miliona ljudi.

“Svjedočio sam brojnim slučajevima kršenja ljudskih prava, a moja porodica je i direktna žrtva represije koju Kina vrši nad mojim narodom. Moj otac je osuđen 15 godina zatvora ni zbog čega, osim zbog toga što je želio da sačuva našu kulturu. Milioni mojih sunarodnika je u logorima”, kazao je Jalkun.

Bio je, kaže, ponosan što je prije 14 godina nosio olimpijsku baklju, ali od tada se sve promijenilo.

“Žao mi je što slavni sportisti misle samo na to kako će ostvariti lične ciljeve i zasijati da prestižnoj sportskoj sceni, dok milioni ljudi preživljavaju torturu”, rekao je on.

Minulih mjeseci čuli su se pozivi da se Igre bojkotuju, ali sve je ostalo na diplomatskom bojkotu Sjedinjenih država, Velike Britanije i nekoliko saveznika, koji neće slati svoje političke predstavnike u Peking.

Bonus video: