Rusi koristili marihuanu, ostaju bez zlata u umjetničkom klizanju?

MOK je ranije objavio da je ceremonija odložena zbog "pravnog problema" koji bi mogao da utiče na osvajače medalja, ne saopštivši detalje

6679 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ceremonija dodjele medalja za ekipno takmičenje u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu odložena je zbog sumnje da je jedan član ruskog tima, koji je osvojio zlatnu medalju, bio dopingovan, javljaju pojedini svjetski mediji i izvještači sa lica mjesta.

Navodno, sumnja se da je riječ o konzumaciji marihuane.

MOK je ranije objavio da je ceremonija odložena zbog "pravnog problema" koji bi mogao da utiče na osvajače medalja, ne saopštivši detalje.

Na takmičenju je blistala 15-godišnja senzacija Kamila Valijeva, koja je postala prva klizačica u istoriji tog sporta koja je izvela potpuni četvorostruki skok u olimpijskoj konkurenciji.

Upotreba marihuane se smatra dopingom, ali i krivičnim djelom u Kini.

U članu 347. Krivičnog zakona Narodne Republike Kine navodi se

"Krijumčarenje, promet, transport i proizvodnja opijuma u ​​količini manjoj od 200 grama, heroina u količini manjoj od 10 grama, ili druge droge u manjoj količini, kažnjava se zatvorom do tri godine, kratkotrajno - pritvor ili nadzor i novčana kazna; pod otežavajućim okolnostima – zaprijećena je kazna zatvora od tri do sedam godina, kao i novčana kazna".

Bonus video: