Ruska senzacija i blistava zvijezda umjetničkog klizanja pozitivna na doping testu?

Vijest još nije potvrđena, ali su je objavili ugledni svjetski mediji.

21608 pregleda 14 komentar(a)
Kamila Valijeva, Foto: Reuters
Kamila Valijeva, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2022. 17:52h

Kakav skandal u Pekingu je na pomolu - 15-godišnja ruska senzacija Kamila Valijeva je pozitivna na doping testu.

Valijeva je blistava zvijezda umjetničkog klizanja, prva klizačica u istoriji tog sporta koja je izvela potpuni četvorostruki skok u olimpijskoj konkurenciji.

Vijest još nije potvrđena, ali su je objavili ugledni svjetski i ruski mediji.

Postoje, međutim, dvije verzije.

Jedna je da je riječ o klasičnom dopingu, a druga, koji je objavio britanski "Gardijan", da je Valijevoj još u decembru na testu pronađena "mikro-količina" nedozvoljene supstance, ali koja, kako tvrdi list, ne može da poboljša sportske performanse, te da je riječ o supstanci koja se nalazi u lijeku za kardio-vaskularne smetnje.

S obzirom na to da je Valijeva maloljetna, doping institucije nisu obavezne da objave o kojoj je supstanci riječ.

Ruski mediji navode da je u pitanju trimetazidin, lijek koji se koristi za poboljšanje funkcija srčanih mišića i moždanih ćelija, a koji poboljšava i imuni sistem.

"Ako se ispostavi da je trimetazidin, Kamila Valijeva će biti suspendovana sa Igara, a gotovo je sigurno da će Rusiji biti oduzeta zlatna medalja", piše ruski "Sport-express".

Navodno, pozitivan test Valijeva je dobila na osnovu uzorka koji je uzet još u decembru.

Valijeva je preskočila današnji trening.

Ranije danas je objavljeno da je ceremonija dodjele medalja za ekipno takmičenje u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama odložena zbog sumnje da je jedan član ruskog tima, koji je osvojio zlatnu medalju, bio dopingovan.

MOK je prethodno objavio da je ceremonija odložena zbog "pravnog problema" koji bi mogao da utiče na osvajače medalja, ne saopštivši detalje.

Rusija je pod djelimičnom suspenzijom zbog sistematskog dopinga, a u Pekingu, kao i na Igrama u Tokiju, ruski sportisti ne nastupaju pod državnom, već pod zastavom Ruskog olimpijskog komiteta.

Bonus video: