Porodična tradicija, Štrolc: Ostvarenje sna, pobjeda mi mnogo znači

Austrijanac osvojio zlato u alpskoj kombinaciji. U istoj disciplini je njegov otac bio najbolji na ZOI u Kalgariju 1988. godine

1085 pregleda 0 komentar(a)
Štrolc, Foto: Reuters
Štrolc, Foto: Reuters

Austrijski skijaš Johanes Štrolc osvojio je danas zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u alpskoj kombinaciji i ponovio ono što je pošlo za rukom njegovom ocu u Kalgariju 1988. godine.

"Kad pomislim na očevu istoriju, ova pobjeda mi toliko znači. Kad pomislim na sve slike i zlatnu medalju mog oca, teško mi je da ne zaplačem", kazao je 29-godišnji Austrijanac.

Štrolc je četvrto mjesto u spustu sjajnom slalomskom vožnjom pretvorio u zlato ispred Norvežanina Omot Kildea i Kanađanina Džejmsa Kraforda.

"Prije svega moram da zahvalim porodici. Uvijek su vjerovali u mene, a ovo je ostvarenje sna, osvojiti istu zlatnu medalju kao moj otac", dodao je.

Povezani članci

10. Februar 2022.

Johanes Štrolc osvojio zlato u alpskoj kombinaciji

U proljeće 2021. Štrolc je ispao iz austrijske reprezentacije i od tada je morao sam brinuti o pripremama i treninzima, a sam priprema skije. On je svojom prvom pobjedom u Svjetskom kupu, do koje je senzacionalno došao u januaru, u slalomskoj trci u Adelbodenu, ipak opet ušao u austrijsku reprezentaciju, iako je FIS bodove, potrebne za spust, dobio dan prije isteka roka na trci Evropskog kupa u Trevizu.

"Konačno su se sva odricanja i naporan rad isplatili. Mislim da sam dobar primjer da nikada ne odustajete. Ako vjerujete u sebe, morate iskoristiti svoju priliku i nastaviti dalje", kazao je.

Njeogv otac Hubert, koji sada ima 59 godina, nikada nije pobijedio u trci Svjetskog kupa, ali je u Kalgariju bio olimpijski prvak u kombinaciji, te srebrni u veleslalomu.

"Svi su nevjerovatno zadovoljni, nevjerovatno uzbuđeni. Ovo je sjajna priča", rekao je austrijski muški slalomski trener Pol Švarcer.

Bonus video: