Rusi ne priznaju pozitivan nalaz Valijeve

Klizačica Kamila Valijeva (15) bila je pozitivna na trimetazidin, zabranjenu supstancu, uzorak je uzet 25. decembra, a rezultat je otkriven 8. februara

11975 pregleda 4 komentar(a)
Valijeva na treningu, Foto: REUTERS
Valijeva na treningu, Foto: REUTERS

Predsjednik Ruskog olimpijskog komiteta (ROC) ima "ozbiljne sumnje" u pozitivni doping nalaz klizačice Kamile Valijeve, koji je izdala laboratorija Svjetske antidoping agencije (WADA), prenose ruski mediji.

"Vrijeme analize uzoraka postavlja ozbiljna pitanja. Međunarodni standard za obradu uzorka u laboratoriju WADA je 20 dana nakon isporuke uzorka. Čudno je da je uzorku trebalo gotovo mjesec da ode od Sankt Peterburga do Stokholma, gdje se nalazi laboratorija", kazao je šef ROC-a Stanislav Pozdnjakov.

"Izgleda da je neko namjerno držao uzorak do kraja ekipnog takmičenja u klizanju na Olimpijskim igrama u Pekingu, koje su Rusi osvojili", dodao je.

Klizačica Kamila Valijeva (15) bila je pozitivna na trimetazidin, zabranjenu supstancu, uzorak je uzet 25. decembra, a rezultat je otkriven 8. februara.

"Valijeva je uložila žalbu na privremenu suspenziju 9. februara i Ruska antidoping agencija RUSADA je odlučila da ukine suspenziju, pa je samim tim njoj dozvoljeno da nastavi s takmičenjima na Olimpijskim igrama", objavila je Međunarodna agencija za testiranje (ITA).

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) objavio je da će pokrenuti žalbu protiv odluke RUSADA i da će o svemu odlučiti Sud za sportsku arbitražu (CAS).

MOK neće čekati obrazloženje odluke RUSADA da Valijevoj ukine suspenziju jer individualno takmičenje počinje 15. febrara, pa konačna odluka mora da bude donijeta prije toga", piše u saopštenju MOK-a, u kome se dodaje da će Valijevoj "biti dozvoljeno da zatraži otvaranje uzorka B".

Valijeva je osvojila ekipno zlato u Pekingu sa reprezentacijom Rusije nakon što je ušla u istoriji Igara kao prva klizačica koja je izvela četvorostruki skok.

Trimetazidin, poznat kao TMZ, je lijek koji se koristi za liječenje angine i drugih bolesti povezanih sa srcem. Djeluje tako što povećava protok krvi u srcu i ograničava brze promjene krvnog pritiska, ali taj lijek nije odobren za upotrebu u Sjedinjenim Američkim Državama. Nalazi se na popisu zabranjenih supstanci Svjetske antidoping agencije (WADA) od 2014, a kategorizovan kao "modulator hormona i metabolizma", što je zabranjeno sportistima za korištenje na takmičenju i izvan njega.

Vjeruje se da TMZ može poboljšati fizički učinak, posebno u slučaju sportova izdržljivosti, iako se mišljenja razlikuju o tome koliko bi učinak mogao da bude dugotrajan. To je lijek koji se obično uzima jednom ili dva puta dnevno, a lako ga je detektovati u testovima kao sintetičku drogu.

Na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. ruska takmičarka u bobu Nadežda Sergejeva diskvalifikovana je dva dana prije trke nakon što je bila pozitivna na trimetazidin.

Jedan od najzanimljivijih slučajeva koji uključuje trimetazidin je kineska zvijezda i osvajač zlatne olimpijske medalje plivač Sun Jang, koji je kažnjen suspenzijom 2014. nakon što je bio pozitivan na trimetazidin. Sun je rekao da mu je lijek propisan za liječenje bolova u prsima.

TMZ je još jedan primjer metaboličkog modulatora poput meldonijuma, koji se pojavljuje u optužbama protiv Rusa za doping.

Ruska teniserka Marija Šarapova suspendovana na 15 mjeseci nakon što je uzimala meldonijum 2016.

Sjedinjene Američke Države mogle bi kazneno da gone Ruse uključene u slučaj dopinga Kamile Valijeve prema američkom Zakonu Rodčenkov, rekao je Rojtersu čelnik Američke antidoping agencije Travis Tajgart.

Zakon Radčenko donijet je 2020. i njime se daju ovlaštenja američkim tužiocima da traže novčane kazne do milion dolara i zatvorske kazne do 10 godina, čak i za ne-Amerikance, ako su njihovi postupci uticali na rezultate američkih sportista.

Bonus video: