Podrška ruskoj djevojčici od legende, Katarina Vit: Zaštitite i podržite Kamilu

Olimpijski komitet Rusije i Ruska antidoping agencija (RUSADA) ne priznaju rezultate tog testa, šta će biti sa Valijevom - da li će biti suspendovana sa Igara i da li će Rusima biti oduzeta timska zlatna medalja - trebalo bi da odluči Sud za sportsku arbitražu (CAS)

6423 pregleda 5 komentar(a)
Kamila Valijeva, Foto: Reuters
Kamila Valijeva, Foto: Reuters

Kamila Valijeva ima samo 15 godina, u Pekingu je očarala sportski svijet spektakularnom izvedbom u timskoj konkurenciji umjetničkog klizanja.

Izvela je neprikosnovenu piruetu - četvorostruki skok - kao prva klizačica kojoj je to uspjelo na olimpijskom takmičenju.

Ali, svijet djevojčice iz Rusije se srušio samo dan kasnije, nakon što je prvo nezvanično, pa zvanično potvrđeno da je njen doping test pokazao pozitivan rezultat na prisustvo zabranjene supstance trimetazidin.

I sada su u toku pravna i ostale borbe, jer je njen uzorak uzet 25. decembra, a rezultat objavljen tek 8. februara.

Olimpijski komitet Rusije i Ruska antidoping agencija (RUSADA) ne priznaju rezultate tog testa, šta će biti sa Valijevom - da li će biti suspendovana sa Igara i da li će Rusima biti oduzeta timska zlatna medalja - trebalo bi da odluči Sud za sportsku arbitražu (CAS).

Podršku Valijevoj na Instagramu dala je i legendarna Njemica Katarina Vit, simbol gracioznog sporta, olimpijska pobjednica iz Sarajeva i Kalgarija.

"Te posljednje strašne vijesti iz klizanja iskreno su me dirnule. Kamila Valijeva je mlada djevojka i čudo od djeteta, koje je vrlo teškim nastupima i gracioznošću očarala cijeli svijet sa samo 15 godina. Maloljetna je, zavisna o odraslima i u ovom slučaju nije kriva. Ovaj skandal dramatična je prekretnica za njenu mladu i perspektivnu karijeru i iskreno se nadam da ima dovoljno ljudi uz nju koji će je podržati, zaštititi i ohrabriti", napisala je Vit na društvenim mrežama i dodala:

"Kao sportista, uvijek slijedite savjete, u ovom slučaju Kamila je vjerovatno slijedila svog trenera i ljekarski tim. Od malih nogu vas uče da im vjerujete, oni znaju što je dobro za vas, a što nije. Kamila je naučila svoje četvorostruke skokove s beskrajnom marljivošću i hrabrošću. Nikakav doping joj ne bi pomogao u tome. I sigurno joj ne bi pomogao s njenom umjetničkom harizmom. Ovo je sramota, a odgovornima treba zauvijek zabraniti rad u sportu. To što su joj svjesno napravili, ako je istina, nečovječno je i tjera moje srce da beskrajno plače. Divim se Kamili kao blistavoj zvijezdi koja je uletjela u orbitu međunarodnog svijeta klizanja, i jako želim da tu i ostane".

Bonus video: