Afera Valijeva: Odluka u ponedjeljak

Saslušanje će se, kako se navodi, održati sjutra, nakon čega će vijeće od troje sudija donijeti odluku u ponedjeljak popodne po lokalnom vremenu, manje od 24 sata prije početka takmičenja u pojedinačnoj konkurenciju gdje je Valijeva veliki favorit

8698 pregleda 0 komentar(a)
Kamila Valijeva, Foto: Reuters
Kamila Valijeva, Foto: Reuters

Sud za sportsku arbitražu (CAS) saopštio je danas da će u ponedjeljak donijeti odluku da li će ruska klizačica Kamila Valijeva moći da nastavi da se takmiči na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Saslušanje će se, kako se navodi, održati sjutra, nakon čega će vijeće od troje sudija donijeti odluku u ponedjeljak popodne po lokalnom vremenu, manje od 24 sata prije početka takmičenja u pojedinačnoj konkurenciju gdje je Valijeva veliki favorit.

Prethodno je i ruski ministar sporta Oleg Maticin najavio da će CAS sjutra razmatrati slučaj.

Valijeva je bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetazidin, u uzorku uzetom na ruskom nacionalnom prvenstvu 25. decembra.

Kako navodi agencija AP, CAS će odlučivati samo o tome da li 15-godišnja umjetnička klizačica može da nastavi da se takmiči na Igrama u Pekingu.

Valijeva je pomogla timu Rusije da osvoji ekipnu zlatnu medalju u umjetničkom klizanju u Pekingu.

Dan poslije ekipnog takmičenja i nekoliko sati prije dodjele medalja laboratorija u Stokholmu označila je da je Valijeva bila pozitivna na trimetazidin, koji je na spisku zabranjenih supstanci od 2014, zbog čega je i ceremonija dodjele medalja odložena.

RUSADA je najprije privremeno suspendovala Valijevu, ali je potom usvojila njenu žalbu čime joj je omogućeno da nastavi da se takmiči u Pekingu.

Takmičenja u pojedinačnoj konkurenciji u umjetničkom klizanju počinju u utorak.

Bonus video: