Valijevoj ukinuta suspenzija

CAS odluku objasnio riječima da bi „onemogućavanje Valijeve da nastupi prije nego što se temeljno ispita cijeli slučaj njoj nanijelo nepopravljivu štetu”

14007 pregleda 7 komentar(a)
Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina
Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina

Sportski arbitražni sud (CAS) donio je odluku da 15-godišnja ruska klizačica Kamila Valijeva, koja je krajem decembra bila pozitivna na zabranjenu supstancu, može da nastupi sjutra u pojedinačnoj konkurenciji na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

CAS je u nedjelju održao ročište i odlučio da ukine suspenziju 15-godišnjoj klizačici koju je nametnula Ruska antidoping agencija (RUSADA), objasnivši odluku riječima da bi „onemogućavanje Valijeve da nastupi prije nego što se temeljno ispita cijeli slučaj njoj nanijelo nepopravljivu štetu”.

CAS je istakao da postoje „ozbiljna pitanja vezana za loše tempiranje objave rezultata”.

„Tako kasno objavljivanje rezultata usred ZOI nije njena greška", navodi CAS u objašnjenju odluke.

CAS je odbacio žalbe Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Svjetske antidoping agencije (WADA) i Međunarodne klizačke unije (ISU).

Valijeva je bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetazidin na testiranju 25. decembra na državnom prvenstvu Rusije.

Na ZOI je 7. februara osvojila zlatnu medalju u ekipnom takmičenju, a onda je prije svečanosti dodjele medalja laboratorija u Stokholmu objavila da je bila pozitivna na trimetazidin, koji se koristi u ljekovima za srčane probleme i na listi je zabranjenih supstanci od 2014. godine.

RUSADA je privremeno suspendovala Valijevu, ali je onda usvojila njenu žalbu, čime joj je omogućeno da nastavi takmičenje u Pekingu, a CAS je danas potvrdio tu odluku.

Nakon odluke CAS-a oglasio se i Američki olimpijski komitet (USOPC).

„Razočarani smo porukom koju šalje takva odluka. Sportisti moraju da znaju da se bore i da svi imaju iste šanse. Nažalost, danas je to pravo poništeno. To izgleda kao novo poglavlje sistemskog i generalizovanog prezira Rusije prema čistom sportu”, piše u saopštenju koje je potpisala predsjednica USOPC-a Sara Hiršlend.

Bonus video: