Valijeva može da osvoji medalju, ali je neće dobiti dok se slučaj ne riješi

U ponedjeljak je Sportski arbitražni sud (CAS) donio odluku da Valijeva može da se takmiči u pojedinačnoj konkurenciji koje je na rasporedu u utorak.

2986 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) objavio je da neće biti dodjele medalja na ZOI u Pekingu nakon pojedinačnog takmičenja u umjetničkom klizanju ukoliko 15-godišnja ruska klizačica Kamila Valijeva završi među prve tri, te da će dodjela medalja za ekipni nastup u ovom sportu pričekati rasplet njenog pozitivnog doping testa.

U ponedjeljak je Sportski arbitražni sud (CAS) donio odluku da Valijeva može da se takmiči u pojedinačnoj konkurenciji koje je na rasporedu u utorak.

Stoga će MOK "zbog pravednosti među sportistima" čekati da se utvrdi ili ne utvrdi je li ili nije postojalo kršenje antidoping pravila kod Valijeve, što obično traje nekoliko mjeseci.

Isto će učiniti i kod pojedinačnog takmičenja "ako Valijeva završi među prva tri" te traži od Međunarodne klizačke federacije (ISU) da kvalifikuje i 25. učesnicu za slobodni program u četvrtak ako Ruskinja završi među prvih 24. u utorak.

MOO je, uz ISU i Svjetsku antidoping agenciju, bezuspješno zatražio od CAS-a da vrati privremenu suspenziju Kamile Valijeve, koja je 25. decembra na ruskom državnom prvenstvu bila pozitivna na trimetazidin.

Ruska antidoping agencija (RUSADA) odmah ju je suspendovala prije nego što je u srijedu ukinula ovu odluku nakon žalbe Valijeve.

Valijeva, na koju se odnose posebna pravila za mlađe od 16 godina, suočava se sa suspenzijom do dvije godine kao i retroaktivnim poništavanjem svih njenih rezultata od 25. decembra – uključujući ekipno zlato i moguću pojedinačnu olimpijsku medalju.

Bonus video: