Valijeva: Greškom sam uzela tablete mog djeda

"Njen argument je bio da se ova kontaminacija dogodila mješanjem s proizvodom koji je uzimao njen djed", rekao je Osvald.

6926 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Petnaestodišnja ruska klizačica Kamila Valijeva, upletena u doping skandal na Zimskim olimpijskim igrama, branila se na saslušanju tvrdnjom da je greškom uzela lijek za srce njenog djeda, rekao je u utorak zvaničnik MOK-a.

Valijeva je iznijela taj argument na saslušanju pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS) o tome treba li joj dopustiti nastavak takmičenja u Pekingu, rekao je Denis Osvald, stalni predsjedavajući Disciplinske komisije Međunarodnog olimpijskog komiteta.

"Njen argument je bio da se ova kontaminacija dogodila mješanjem s proizvodom koji je uzimao njen djed", rekao je Osvald.

Ranije je MOK na konferenciji za novinare rekao da njen B uzorak tek treba da bude analiziran uprkos početnom pozitivnom rezultatu.

Tinejdžerki je CAS odobrio da se takmiči u pojedinačnoj konkurenciji nakon što se složio s odlukom Ruske antidoping agencije (RUSADA) da joj ukine zabranu.

Valijeva je testirana na državnom prvenstvu 25. decembra, ali pozitivan test na zabranjeni lijek za anginu otkriven je tek 8. februara, nakon što je već nastupila na Igrama u Pekingu.

"Ovi protekli dani su mi bili jako teški. Kao da nemam više emocija. Srećna sam što ću ipak klizati, ali sam istovremeno emotivno umorna", kazala je Valijeva za rusku TV.

Ako Valijeva završi među prve tri u ženskoj pojedinačnoj konkurenciji, dodjela medalja neće se održati tokom ovih Igara.

Bonus video: