Švajcarska dominacija: Suter odjurila do zlata, Gođa herojski do srebra (VIDEO)

Obje zlatne medalje u spustu na ovim Igrama 2022. otišle su u Švajcarsku, jer je u muškoj konkurenciji slavio Beat Fojc.

3362 pregleda 0 komentar(a)
Korina Suter na stazi, Foto: Reuters
Korina Suter na stazi, Foto: Reuters

Švajcarska skijašica Korina Suter osvojila je olimpijsko zlato u spustu, dok je Italijanka Sofija Gođa uzela srebro.

Suter je pobijedila sa 16 stotinki prednosti ispred Gođe, dok je bronzana bila još jedna Italijanka, Nadija Delago (+0.57).

Suter, 27-godišnja svjetska prvakinja, postala je tek druga skijašica koja je spojila svjetske i olimpijske titule nakon Amerikanke Lindsi Von (2009/2010).

Obje zlatne medalje u spustu na ovim Igrama 2022. otišle su u Švajcarsku, jer je u muškoj konkurenciji slavio Beat Fojc.

Za vidno razočaranu braniteljku titule Sofiju Gođu (29) teret teške povrede koljena u padu tri sedmice prije početka Igara, bio je prevelik.

Italijanka se nije takmičila od 23. januara, a preskočila je super-dži u Kini kako bi se skoncentrisala na spust, vozeći s pokidanim ukrštenim ligamentom.

U ženskom alpskom skijanju samo je Njemica Katja Sajzinger već dva puta uzastopno bila na postolju olimpijskog spusta, pobjedama 1994. i 1998.

Amerikanka Mikaela Šifrin, koja nije uspjela da završi trke u slalomu i veleslalomu, bila je 18. jer je željela da upozna stazu uoči kombinacije u četvrtak.

Trka je bila pomjerena za pola sata zbog vjetra u Nacionalnom alpskom centru Janćing, a kasnije prekinuta na duže vrijeme nakon teškog pada Francuskinje Kamile Ćeruti.

Švajcarci su na vrhu liste medalja u alpskom skijanju nakon što je Lara Gut-Behrami osvojila zlato u ženskom super-džiju, dok je u muškim disciplinama Fojc pobijedio u spustu, a Marko Odermatt osvojio zlatnu medalju u veleslalomu.

Bonus video: