Francuz ušao u u istoriju, Norvežani imaju nepobjedivu braću

Norvežani su stigli do zlata nakon velike drame i preokreta u samoj završnici

3354 pregleda 0 komentar(a)
Kventan Maje, Foto: Reuters
Kventan Maje, Foto: Reuters

Norveški biatlonci osvojili su zlatnu olimpijsku medalju u Pekingu u trci štafeta 4x7.5 km, ali trku je obilježio Francuz Kventan Maje ušavši u istoriju kao prvi biatlonac koji je osvojio pet medalja na jednim ZOI.

Norvežani su stigli do zlata nakon velike drame i preokreta u samoj završnici.

Ruska štafeta je uoči posljednje stanice imala minut prednosti, ali je Eduard Latjopov promašio dvije mete i Rusija je na kraju morala da se zadovolji bronzom. Slavili su Norvežani, dok je srebro otišlo Francuzima.

Za Norvežanina Johanesa Boa to je već treće olimpijsko zlato u Pekingu i ukupno četvrta medalja. Slavio je i u mješovitoj štafeti i sprintu, a ima i bronzu na 20 km. Njegov brat Tarji takođe ima četiri medalje, dva štafetna zlata, srebro u dohvatnoj utrci, te bronzu u sprintu.

Zlatnu norvešku štafetu osim braće Bo činili su i Sturla Holm Legreid, te Vetle Kristijansen.

Srebro su osvojili Francuzi koje je predvodio sjajni Maje koji je osvojio već petu medalju na ovim Igrama postavši prvi biatlonac kojem je to uspjelo.

U Pekingu je osvojio dva pojedinačna zlata (20km, dohvatna), te tri srebra (sprint, mješovita štafeta, 4x7.5km).

Maje je i prvi muškarac koji je na jednim ZOI osvojio pet medalja nakon što je američki brzi klizač Erik Hajden u Lejk Plesidu 1980. osvojio pet zlata i pritom ostvario jedan svjetski i četiri olimpijska rekorda.

Bonus video: