Seks, laži i drugi izgovori: Objašnjenja sportista koji su uhvaćeni u dopingu

Kroz istoriju dopinga, staru skoro koliko i sport, postojali su izgovori i izgovori da se prevare objasne, sa većim ili manjim uspjehom

7739 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slučaj Kamile Valijeve, 15-godišnje ruske klizačice, kojoj je pronađena nedozvoljena supstanca i koja je osumnjičena za doping, ali je, uprkos tome, dobila dozvolu da završi takmičenje na Zimskim olimpijskim igrama, jedna je od najvećih tema svjetskog sporta.

Novu dimenziju slučaja dala je njena izjava na saslušanju pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS), kada je, po riječima Denisa Osvalda, stalnog predsjedavajućeg Disciplinske komisije Međunarodnog olimpijskog komiteta, kazala da je greškom koristila proizvod koji je uzimao njen djed.

Kroz istoriju dopinga, staru skoro koliko i sport, postojali su izgovori i izgovori da se prevare objasne, sa većim ili manjim uspjehom.

Američka atletičarka Šelbi Hulihan, uprkos tome što je bila podvrgnuta i poligrafskom testu, koji je prošla, te analizi kose nakon što je bila pozitivna na nandrolon, dobila je kaznu, jer je Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbacio njen argument, zasnovan na tome da je pojela burito noć prije kontrole, koji je bio kontaminiran i sadržao je zabranjenu supstancu.

Spisak sportista koji su iznijeli iznenađujuće izgovora je dugačak. I ima svakakvih objašnjenja - od seksa do osvete ili gastronomije.

Francuska atletičarka Ofelija Klod-Boksberger, koja je bila pozitivna na EPO, optužila je člana svog tima Alana Flakusa da joj je ubrizgao nedozvoljeno sredstvo, iz osvete, jer ga je ona otpustila zbog zlostavljanja. Kasnije je Flakus počeo emotivnu vezu sa Ofelijinom majkom, vratio se u njen tim i da bi se obračunao sa prošlošću, navodno je izveo ovu osvetničku akciju. Nije pomoglo, kažnjena je dvije godine suspenzije.

Lorens Vensan-Lapont, kanadska veslačica, koja je bula pozitivna na ligandrol, potvrdila je da ju je zarazio partner. Zahvaljujući analizi kose u laboratoriji u Strazburu, otkrili su da je njen partner konzumirao proizvod koji sadrži ligandrol, a vještaci su potvrdili da je mala količina supstance pronađena u njenom mogla da bude posljedica prenosa tjelesnih tečnosti između nje i njenog partnera, zbog čega je oslobođena krivice.

Diter Bauman, njemački atletičar, pozitivan na nandrolon, istakao je u svoju odbranu da su njegovi neprijatelji - ljudi iz sportskog okruženja bivše Njemačke Demokratske Republike - manipulisali njegovom pastom za zube da dodaju zabranjene supstance. Njegovi dokazi nisu uvaženi i izdržao je dvogodišnju kaznu.

Rišaru Gaskeu, francuskom teniseru, pronađen je kokain u urinu, ali uspio da dokaže da je tu supstancu unio kada je ljubio ženu, pa mu je kazna smanjena sa 12 na dva mjeseca.

Denis Mičel, poznati sprinter, bio je pozitivan na testosteron 1998. godine i tvrdio je da je to zato što je imao intenzivan seks. Atletski savez SAD je prvo prihvatio ovaj izgovor i oslobodio ga, ali ga je Međunarodna atletska federacija kaznila sa dvije godine.

Lašon Merit, američki atletičar, bio je pozitivan na DHEA, suspstancu koja je uključena u proizvodnju polnih hormona. On je objasnio da je riječ o proizvodu, koji je uzeo bez recepta, a koji je namijenjen povećanju veličine polnog organa. On je suspendovan 21 mjesec.

Bonus video: