Prvi put u 98 godina: Tri iste zastave na dodjeli medalja

Fridrih je u tri od četiri vožnje imao najbolje vrijeme, pritom je i dvaput postavljao rekord staze, a bio je i jedini pilot koji se spustio od starta do cilja za manje od 59 sekundi (58.99)

18761 pregleda 3 komentar(a)
Šestorica Njemaca na pobjedničkom postolju, Foto: Reuters
Šestorica Njemaca na pobjedničkom postolju, Foto: Reuters

Njemci Franćesko Fridrih (pilot) i Torsten Margis (kočničar) odbranili su naslov olimpijskih pobjednika u bobu dvosjedu, a njemačka reprezentacija je na stazi u Janćingu ostvarila istorijski uspjeh, jer se prvi put u istoriji ovog sporta - 98 godina je od kada je bob na olimpijskom programu - dogodilo da su osvajači sve tri medalje iz iste zemlje.

Fridrih je u tri od četiri vožnje imao najbolje vrijeme, pritom je i dvaput postavljao rekord staze, a bio je i jedini pilot koji se spustio od starta do cilja za manje od 59 sekundi (58.99). Novi i stari olimpijski pobjednici su u četiri vožnje imali ukupno vrijeme od 3:45.89 minuta.

Za 31-godišnjeg Fridriha ovo je treće olimpijsko zlato, nakon što je u Pjongčangu 2018. bio najbolji u dvosjedu i četvorosjedu. Uz to, on u svom vlasništvu ima i 11 naslova svjetskog prvaka.

Srebrnu medalju s 49 stotinki zaostatka osvojili su pilot Johanes Lohner i kočničar Florijan Bauer, kojima je ovo prvo olimpijsko odličje.

Bronzani Kristof Hafer i Matijas Zomer za pobjedničkim dvojcem su zaostali sekundu i 69 stotinki, a odličje su im donijele treća i četvrta vožnja u kojima su oba puta imali treće vrijeme.

I njima je ovo prva olimpijska medalja.

Bonus video: