Sestre donijele zlato švedskoj štafeti

Srebrno odličje osvojila je ruska štafeta koja je za pobjednicama zaostala za 12 sekundi, dok je bronzanu medalju osvojila Njemačka sa zaostatkom od 37.4 sekundi

2825 pregleda 0 komentar(a)
Elvira Eberg prolazi kroz cilj, Foto: Reuters
Elvira Eberg prolazi kroz cilj, Foto: Reuters

Švedske biatlonke nove su olimpijske pobjednice u štafeti, pa su srebru iz Pjongčanga dodale zlato osvojeno u nordijskom centru u Žangđakuu ujednačenim trkačkim i pucačkim nastupima Lin Person, Mone Brorson te sestara Hane i Elvire Eberg.

Srebrno odličje osvojila je ruska štafeta koja je za pobjednicama zaostala za 12 sekundi, dok je bronzanu medalju osvojila Njemačka sa zaostatkom od 37.4 sekundi.

Šveđanke su nakon prve izmjene bile druge s minimalnim zaostatkom za tada vodećim Njemicama. U drugoj izmjeni je odlična Kristina Rezcova dovela Rusiju na čelo, a Švedska je pala na treće mjesto sa 27 sekundi zaostatka, iako su Person i Brorson imale svega jedan promašaj.

No, tada su na scenu stupile sestre Eberg.

Trkački moćna Hana je imala jedan promašaj u ležećem stavu i čak tri u stojećem, ali je izbjegla odlazak u kazneni krug i tako donijela svojoj sestri Elviri prednost od sedam sekundi u odnosu na italijansku štafetu koja je u tom trenutku bila druga.

Ruskinje je koštao loš pucački nastup Mironove, koja je morala u jedan kazneni krug pa je za Šveđankama zaostala za 13 sekundi.

Elvira Eberg, dvostruka osvajačica srebra na ovim Igrama (sprint i dohvatna trka), prednost je samo povećavala te je uz jedan promašaj na posljednjem gađanju lakoćom došla prva do cilja u vremenu od jednog sata, 11 minuta i 3.9 sekundi.

Za Švedsku je ovo prvo biatlonsko štafetno zlato u ženskoj konkurenciji.

U Kini su bez štafetnog odličja ostale Norvežanke pa je Marte Olsbu Roiseland ostala na tri zlata i jednoj bronzi uoči posljednje discipline,utrke sa zajedničkim startom na 12,5 km.

Bonus video: