Njujork tajms: Valijeva je koristila tri lijeka za srce, dva su dozvoljena

Njujork tajms je citirao dokumente podnijete na nedavnom arbitražnom saslušanju Valijeve.

10698 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruska klizačica, 15-godišnja Kamila Valijeva, čiji je slučaj dopinga potresao Olimpijske igre u Pekingu, imala je tri lijeka koji bi mogli da se koriste za liječenje srčanih oboljenja u uzorku koji je dala prošlog decembra, javio je u utorak Njujork tajms.

Pored pozitivnog testiranja na zabranjeni lijek za anginu trimetazidin, list piše da su u uzorku nađeni medikamenti koji nisu zabranjeni - hipoksen i L-karnitin.

Njujork tajms je citirao dokumente podnijete na nedavnom arbitražnom saslušanju Valijeve.

"To je trostruka supstanca - od kojih su dvije dozvoljene, a jedna nije dozvoljena", rekao je izvršni direktor Američke antidoping agencije Trevis Tajgart u izvještaju.

Tajgart je dodao da su prednosti takve kombinacije „izgleda usmjerene na povećanje izdržljivosti, smanjenje umora i promovisanje veće efikasnosti u korišćenju kiseonika“.

Valijeva je juče dominirala u kratkom programu, emotivnim nastupom koji ju je promovisao u favoritkinju za zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji, ali je malo vjerovatno da će joj biti dodijeljena na Igrama u Pekingu.

Tinejdžerka je bila pozitivna na svom nacionalnom prvenstvu 25. decembra, ali rezultat je otkriven tek 8. februara, nakon što se već takmičila na Igrama u Pekingu u ekipnom takmičenju.

Sud za sportsku arbitražu je u ponedjeljak odobrio Valijevoj da se takmiči u ženskom pojedinačnom takmičenju, nakon što se tročlano sudijsko vijeće složilo sa odlukom Ruske antidoping agencije da joj ukine zabranu.

Slučaj se tek ispituje, tako da konačni epilog nije poznat.

Bonus video: