Tihi heroj Pekinga: "Odbačeni" policajac sa zlatom i srebrom

“Moram da razgovaram sa trenerima austrijske skijaške reprezentacije i napravim plan za predstojeću sezonu, pa da vidim koliko je vremena ostalo za policijski posao“, rekao je on, nakon što je osvojio drugu medalju na Igrama iza Francuza Klemena Noela.

3985 pregleda 0 komentar(a)
Johanes Štrolc, Foto: Reuters
Johanes Štrolc, Foto: Reuters

On je tihi heroj Olimpijskih igara u Pekingu, koji će napustiti sa dvije medalje – zlatom i srebrom.

Johanes Štrolc je postao šampion u aplskoj kombinaciji, a kao drugi završio je slalomsku trku, pa će po povratku iz Kine vjerovatno uzeti neplaćeno odsustvo sa posla – radi kao saobraćajni policajac u gradu Dorbirnu.

Već pet godina je u policijskoj službi, kojoj se posvetio više nakon što je prošle zime isključen iz austrijske skijaške selekcije, zbog slabih rezultata.

Ali, nakon što je osvojio srebrnu olimpijsku medalju u slalomu i zlato u alpskoj kombinaciji, Štrolc će svoju policijsku karijeru staviti u drugi plan i fokusirati se na skijanje.

“Moram da razgovaram sa trenerima austrijske skijaške reprezentacije i napravim plan za predstojeću sezonu, pa da vidim koliko je vremena ostalo za policijski posao“, rekao je on, nakon što je osvojio drugu medalju na Igrama iza Francuza Klemena Noela.

“Zaista želim da posjetim kolege iz policijske stanice u Dornbirnu i da proslavim sa njima, ali glavni fokus će ostati na skijannju”.

Nastupom u Kini, Štrolc je iznenadio sve, a ponovio uspjeh svog oca Huberta, koji je takođe osvojio zlato u kombinaciji i srebro, ali u veleslalomu na Olimpijskim igrama u Kalgariju 1988. godine.

Štrolc je uspjeh ostvario uprkos tome što je isključen iz austrijskog skijaškog tima nakon što je završio samo tri od 10 trka Svjetskog kupa u sezoni 2020/21.

Skijaši koji nisu članovi reprezentacije sami se snalaze za sve, i za putovanja, i za opremu, i za tehničke stvari, kao što je priprema skija.

Vratio se elitnim trkama Svjetskog kupa tek prošlog decembra, a iznenađujućom pobjedom u slalomu u Adelbodenu, u Švajcarskoj, u januaru je ugrabio mjesto u austrijskom olimpijskom timu.

“Očigledno ovo nisu bile lake godine za njega“, rekao je Pol Švarcaher, selektor austrijskog tima.

“Njegova priča je sjajna”.

Štrolc je čak trenirao sa njemačkim timom nakon što su ga Austrijanci “odbacili”, što mu je pomoglo da obnovi samopouzdanje.

“Naučio sam da vjerujem sebi tokom ljeta jer sam bio sam u pripremama za sezonu“, rekao je on.

“Njemački tim mi je toliko pomogao. Bilo je lijepo dobiti takvu podršku od rivala. Da sam trenirao sa austrijskim timom, imao bih teret na leđima. Sa Njemcima je bilo opuštenije i mogao sam da se fokusiram na sebe”, rekao je Štrolc, koji nije planirao da nastupi u alpskoj kombinaciji, već samo u slalomu.

Na insistiranje članova tima, odlučio je da vozi i spust za kombinaciju, i to ne na svojim skijama, jer nije imao opremu za tu disciplinu. Pozajmio je skije Matijasa Majera, zlatnog u Pekingu u super-džiju i bronzanog u spustu, u kome je bio olimpijski šampion 2014. godine.

Sa pozajmljenim skijama doletio je do zlata.

Iako sada ima sve uslove, Štrolc insistira na tome da sam priprema sopstvene skija, što je neobično na elitnom nivou na kome timovi imaju brojne specijaliste i tehničare.

„Austrijska federacija mi je ponudila da ponovo dobijem punu uslugu, ali sam odlučio da to nastavim da radim sam“, objasnio je 29-godišnjak.

To je uradio i danas, čak i uoči druge vožnje u slalomu, nakon što je u prvoj imao najbolje vrijeme. Nikome drugom ne vjeruje.

„Oštrenje ivica, najvažnija stvar u slalomu i posljednji dio slagalice, bilo je u mojim rukama“, rekao je Štrolc.

Bonus video: