Kontroverzne odluke ga koštale posla: Majkl Masi više nije direktor trka u Formuli 1

"Izvlačeći zaključke iz detaljne analize događaja na trci za Veliku nagradu Abu Dabija, predložio sam dubinsku reformu organizacije suđenja i vođenja trke", rekao je Ben Sulajem

4373 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dosadašnji direktor trka u Formuli 1 Majkl Masi je smijenjen sa te funkcije poslije kontroverznih odluka u finišu prošle sezone.

To je saopštio predsjednik Međunarodne automobilske federacije (FIA) Mohamed ben Sulajem.

Odluka Masija da, poslije vožnje iza sigurnosnog vozila, ponovo pokrene trku u Abu Dabiju u posljednjem krugu omogućila je vozaču Red Bula Maksu Ferstapenu da pretekne Luisa Hamiltona u Mercedesu i osvoji titulu prvaka svijeta, što je izazvalo brojne komentare poslije trke.

"Izvlačeći zaključke iz detaljne analize događaja na trci za Veliku nagradu Abu Dabija, predložio sam dubinsku reformu organizacije suđenja i vođenja trke", rekao je Ben Sulajem.

On je potom predstavio plan promjena.

"Nils Vitih i Eduardo Freitas će naizmjenično djelovati kao direktori trke, uz pomoć Harbija Bleša kao stalnog višeg savjetnika", istakao je Ben Sulajem.

On je naveo i da će biti formirana "virtuelna kontrolna soba trke", poput VAR-a u fudbalu, koja će biti u kontaktu sa direktorom trke u realnom vremenu i pomagaće mu u primjeni sportskih propisa.

"Direktna radio komunikacija tokom trke (između direktora trke i timova), koja se do sada emitovala uživo u prenosu, biće ukinuta kako bi se direktor trke zaštitio od bilo kakvog pritiska", rekao je Ben Sulajem.

Bonus video: