Finska na korak od prvog zlata, Slovaci poklekli u finišu

Prije 16 godina na ZOI u Torinu Finci su u finalu izgubili od Švedske sa 3.2, dok su 1988. u Kalgariuju u finalnoj grupi bili drugi iza SSSR-a iako su u međusobnom susretu bili bolji sa 2:1

1564 pregleda 0 komentar(a)
Hokejaši Finske slave pobjedu, Foto: Reuters
Hokejaši Finske slave pobjedu, Foto: Reuters

Hokejaši Finske izborili su plasman u finale Olimpijskih igara nakon što su u prvom polufinalnom susretu u Pekingu pobijedili Slovačku sa 2-0 (1-0, 0-0, 1-0).

Finska nikada nije osvojila olimpijsko zlato, ima dva srebra i četiri bronye.

Prije 16 godina na ZOI u Torinu Finci su u finalu izgubili od Švedske sa 3.2, dok su 1988. u Kalgariuju u finalnoj grupi bili drugi iza SSSR-a iako su u međusobnom susretu bili bolji sa 2:1.

Ovoga puta zlato će loviti protiv boljeg iz susreta Rusija - Švedska.

Slovacima pak ostaje nada da će u susretu za 3. mjesto osvojiti prvu olimpijsku medalju. Do sada im je najveći uspjeh četvrto mjesto iz Vankuvera 2010.

Duel Finske i Slovačke je bio izjednačen, na kraju su presudile sitinice. Slovaci su čak imali udarac više, 28, a Finci 27.

Finska je povela u 16. minutu golom Sakarija Maninena, a pobjedu je potvrdila pogotkom Harija Pesonena 39 sekundi prije kraja susreta. Ponovo je odličan bio finski golman Harti Sateri koji je sakupio 28 obrana.

Bonus video: