Bah "jako uznemiren" svime što se događalo oko Valijeve: Kako možeš biti tako hladan prema sportisti

"Zašto si odustala? Objasni mi, zašto? Zašto si potpuno odustala od borbe", govorila je Tuterbidze 15-godišnjakinji

10184 pregleda 2 komentar(a)
Valijeva plače nakon takmičenja u društvu trenera, Foto: Reuters
Valijeva plače nakon takmičenja u društvu trenera, Foto: Reuters

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomas Bah izjavio je u petak da ga je "jako uznemirio" nastup ruske klizačice Kamile Valijeve, koja, nakon što se našla usred doping skandala, nije bila u stanju u četvrtak na ZOI u Pekingu da izvede slobodni program na uobičajenom nivou.

Bah je takođe na konferenciji za novinare u Pekingu istakao da nema "veliko povjerenje" u pratnju Kamile Valijeve, posebno izražavajući žaljenje zbog njihove hladnoće i stava prema klizačici nakon nastupa.

"Bio sam jako zbunjen juče kada sam gledao slobodni program u umjetničkom klizanju. Vidio sam nastup u kojem se mogao vidjeti pritisak na njenim ramenima. Zbog svoje karijere svjestan sam kakav je pritisak, ali ovo je bilo izvan svega što mogu da zamislim", rekao je Bah.

"Vidjeti je kako puca na ledu, kako plače i pokušava da završi svoj program bilo je teško. U svakom pokretu, govoru njenog tijela, mogao se vidjeti ogroman stres", nastavio je šef MOK-a.

"Vjerovatno bi najradije sišla s leda i ostavila sve iza sebe."

"A kako su je prihvatili oni oko nje kada je sišla s leda... Bilo je hladno, umjesto da pokušaju da joj pomognu i utješe je. Od njenog trenera mogla se osjetiti udaljenost i iz njenog govora tijela mogao se naslutiti prezir. Kako možeš biti tako hladan sa svojim sportistom?“, kazao je Bah.

Valijeva je s leda otišla u suzama, a Eteri Tuterbidze ju je kritikovala zbog nastupa.

"Zašto si odustala? Objasni mi, zašto? Zašto si potpuno odustala od borbe", govorila je Tuterbidze 15-godišnjakinji.

"Njena okolina mi ne ulijeva povjerenje. Bez obzira što se dogodilo, ili će se dogoditi u budućnosti, kako je moguće tako se ponašati prema 15-godišnjoj sportistkinji?", zaključio je Bah.

Valijeva je u četvrtak u slobodnom programu ostala bez medalje zauzevši četvrto mjesto. Kratki program u utorak je završila kao vodeća, ali je u slobodnom programu očito pukla pod pritiskom i napravila više grešaka što joj je donijelo četvrto mjesto. Njena sunarodnjakinja Ana Ščerbakova je osvojila zlatnu medalju.

Valijeva je u ekipnom nastupu7. februara osvojila zlatnu medalju, ali je dan kasnije otkriveno da je u decembru na ruskom državnom prvenstvu bila pozitivna na doping.

Ruska antidoping agencija ju je suspendovala, ali je suspenzija ukinuta nakon njene žalbe što joj je omogućilo nastup na ZOI.

Slučaj je upućen na Sportski arbitražni sud (CAS) koji je u ponedjeljak, dan prije kratkog programa, donio odluku da Valijeva ipak može da se takmiči.

Bonus video: