Valijevoj dozvoljen nastup zbog kašnjenja obrade uzorka u laboratoriji

Rezultati testa postali su poznati tek tokom ZOI, uprkos tome što je njen uzorak urina stigao u laboratoriju u Stokholmu 29. decembra.

4917 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sud za sportsku arbitražu (CAS) saopštio je danas detalje u vezi odluke da se ruskoj umetničkoj klizačici Kamili Valijevoj dozvoli nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

CAS je odluku donio 14. februara, a za takav ishod okrivili su laboratoriju u Švedskoj, koja je kasno reagovala i saopštila da je 15-godišnja takmičarka bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetazidin.

Rezultati testa postali su poznati tek tokom ZOI, uprkos tome što je njen uzorak urina stigao u laboratoriju u Stokholmu 29. decembra.

Kao razlog za kašnjene u laboratoriji su naveli pandemiju koronavirusa.

Detaljna presuda na 41 stranici objavljena je rano ujutru, dan pošto je Valijeva poslije grešaka u slobodnom programu zauzela tek četvrto mjesto u pojedinačnoj konkurenciji.

Valijeva je dobila dozvolu za nastup hitnom presudom CAS-a, nakon žalbenog saslušanja, koje je počelo u nedjelju uveče.

Žalbu su uložili Međunarodni olimpijski komitet (MOK), Svjetska antidoping agencija (WADA) i Međunarodna klizačka unija (ISU), a nakon odluke Ruske antidoping agencije (RUSADA) o ukidanju privremene suspenzije.

"Jednostavo rečeno, sportisti ne bi trebalo da budu izloženi riziku od ozbiljne štete, koja može biti izazvana neuspjehom antidoping organa da efikasno funkcionišu na visokom nivou i na način koji je osmišljen da zaštiti integritet funkcionisanja Igara", navodi se u presudi.

Advokati ruske klizačice sugerisali su da je ona bila pozitivna, pošto živi sa djedom, koji je koristio trimetazidin poslije operacije srca.

Oni su rekli da se to moglo dogoditi preko posuđa koje su koristili ona i njen djed, poput ispijanja iz iste čaše.

Po svjetskom antidoping pravilniku Valijeva je imala status "zaštićene osobe", pošto je maloljetna. Standard dokazivanja za zaštićenu osobu je niži nego za punoljetno lice.

Valijeva je prethodno u ekipnoj konkurenciji osvojila olimpijsko zlato u Pekingu, da bi u četvrtak poslije vodećeg mjesta u kratkom programu završila na četvrtoj poziciji.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je danas da je "jako uznemiren" nakon njenog nastupa i ponašanja njenih trenera.

"Vidjeti je kako puca na ledu, kako plače i pokušava da završi svoj program bilo je teško. U svakom pokretu, govoru njenog tijela, mogao se vidjeti ogroman stres", rekao je šef MOK-a.

"A kako su je prihvatili oni oko nje kada je sišla s leda... Bilo je hladno, umjesto da pokušaju da joj pomognu i utješe je. Od njenog trenera mogla se osjetiti udaljenost i iz njenog govora tijela mogao se naslutiti prezir. Kako možeš biti tako hladan sa svojim sportistom?“, kazao je Bah.

Bonus video: