Kremlj odgovorio Bahu: Grubost trenera i donosi medalje

Na konferenciji za novinare u petak Bah je rekao je da je bio "uznemiren" gledajući Valijevu, te da je bio zbunjen oštrom reakcijom Eteri Tuterbidze

5490 pregleda 1 komentar(a)
Valijeva nakon takmičenja, Foto: Reuters
Valijeva nakon takmičenja, Foto: Reuters

Kremlj je u odgovorio na komentare predsjednika MOK-a Tomasa Baha, koji je rekao da je "uznemiren" gledajući rusku tinejdžerku klizačicu Kamilu Valijevu kako se ruši pod pritiskom, te zbog hladne reakcije njenog trenera nakon osvajanja četvrtog mjesta u slobodnom programu.

Na konferenciji za novinare u petak Bah je rekao je da je bio "uznemiren" gledajući Valijevu, te da je bio zbunjen oštrom reakcijom Eteri Tuterbidze.

"Bilo je hladno, umjesto da pokušaju da joj pomognu i utješe je. Od njenog trenera mogla se osjetiti udaljenost i iz njenog govora tijela mogao se naslutiti prezir. Kako možeš biti tako hladan sa svojim sportistom?“, kazao je Bah.

Kremlj je uzvratio rekavši da je odnos Valijeve sa svojim trenerom doprinio osvajanju medalja.

"Tomas Bah je veoma autoritativna osoba u svijetu sporta. Naravno da poštujemo njegovo mišljenje, ali se ne slažemo nužno sa njim", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„On ne voli grubost naših trenera, ali svi znaju da je grubost trenera u visokom sportu ključna da sportisti ostvare pobjede.

I vidimo da sportisti pobjeđuju. Zato hajde da budemo ponosni na naše pobjednike, čestitamo našim osvajačima medalja. Valjeva je bila četvrta, u elitnom sportu pobjeđuju bolji", kazao je Peskov.

Valijeva, koja je bila na vrhu poslije kratkog programa, u četvrtak je u slobodnom programu popustila i pala na četvrto mjesto dok je zemljakinja Ana Ščerbakova klizala do zlata.

Petnaestogodišnjakinja je pala na doping testu na nacionalnom prvenstvu prošlog decembra, ali je rezultat otkriven tek 8. februara, dan nakon što je Valijeva već pomogla Rusiji da pobijedi u timskom takmičenju.

Dobila je, ipak, dozvolu da se takmiči do kraja Igara.

Bonus video: