Finci napokon zlatni, Rusija izgubila preokretom

Finska je osvojila prvo zlato u hokeju na ZOI, pobjedom nad Rusijom - 2:1

5668 pregleda 0 komentar(a)
Finska slavi prvu pobjedu na turnirima ZOI, Foto: REUTERS
Finska slavi prvu pobjedu na turnirima ZOI, Foto: REUTERS

Hokejaška reprezentacija Finske osvojila je danas zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, pošto je u finalu, posljednjeg dana takmičenja, pobijedila branioca titule Rusiju sa 2:1. Pobjedonosni gol postigao je Hanes Bjorninen na početku treće dionice. Strijelac u ekipi Finske bio je i Vile Poka, dok je jedini gol u selekciji Rusije postigao Mihail Grigorenko, kljim su Rusi poveli. Finska je tako osvojila prvu zlatnu olimpijsku medalju u hokeju na ledu, a prethodno najbolji rezultat su srebrne medalje 1988. godine u Kalgariju i 2006. godine u Torinu.

Finska je olimpijski turnir završila sa svih sedam pobeda. U ekipi Rusije ni ove godine nisu nastupili igrači iz NHL lige, kao ni u Pjongčangu 2018. godine, kada je osvojeno zlato pobjedom protiv Nemačke (4:3).

Ipak, stil Fnaca ne odgovara "zbornaji" koja je u najjačem sastavu izgubila četvrtfinale domaćih ZOI u Sočiju 3:1, a od osam međusobnih utakmica na ZOI Finci su dobili šest uz gol razliku 28:14.

Finska slavi Juku Jalonena, koji je 2016. godine osvojio Svjetsko šprvenstvo za malde , prije tri godine kao selektor i Svjetsko prvenstvo a sada i ZOI.

Bronzanu, prvu medalju u istoriji svog hokeja, osvojila je Slovačka juče.

Bonus video: