Ugašen olimpijski plamen, Bah: Snaga olimpijskog duha jača je od sila koje pokušavaju da nas podijele

Na ZOI u Pekingu se u sedam sportova i 15 disciplina takmičili 2.871 sporista iz 91 zemlje, a podijeljeno je ukupno 109 kompleta medalja.

8998 pregleda 3 komentar(a)
Sa ceremonije zatvaranja, Foto: Reuters
Sa ceremonije zatvaranja, Foto: Reuters

Zimske olimpijske igre Peking 2022. su zatvorene, a olimpijska zastava predata je gradonačelnicima Milana i Kortine D'Ampeco, koji su organizatori narednog izdanja, 2026. godine.

Ceremonija zatvaranja počela je tako što je olimpijski plamen okačen u džinovsku pahulju spušten na površinu stadiona, dok su djeca držala fenjere u obliku pahuljica.

Na jednoj strani stadiona, crveni kineski lampioni su sijali dok su sportisti masovno ulazili uz „Odu radosti“, plešući i praveći selfije.

Nakon toga su na led “izašle” klizaljke nadahnute znakovima kineskog horoskopa koje su simbolizovale protok vremena i kineski čvor koji pokazuje povezanost Kine sa svijetom.

Kasnije je grupa od 365 ljudi sa užarenom zelenom grančicom vrbe izvela tradicionalni kineski gest kojim se žali zbog rastanka, da bi predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah proglasio Igre zatvorenim.

"Vi, sportisti ne samo da ste se međusobno poštovali nego ste se i podržavali, čak ste se i zagrlili iako su vaše zemlje možda u sukobu. Prevladali ste podjele i pokazali da smo u ovoj zajednici svi jednaki bez obzira kako izgledali, otkud dolazili i u šta vjerovali. Ova ujedinjujuća snaga olimpijskog duha jača je od sila koje pokušavaju da nas podijele. Ta snaga daje šansu miru. Neka politički lideri budu inspisirani vašom porukom solidarnosti i mira", rekao je na kraju predsjednik MOK-a, a nakon njegovog govora ugašen je olimpijski plamen.

Sa ceremonije zatvaranja
foto: Reuters

U Pekingu se u sedam sportova i 15 disciplina takmičilo 2.871 sporista iz 91 zemlje, a podijeljeno je ukupno 109 kompleta medalja.

Igre u Pekingu, prvom gradu koji je bio domaćin i ljetnim i zimskim igrama, ostaće zapamćene po ekstremnim anti-kovid mjerama i doping skandalu u kojem je glavnu ulogu imala 15-godišnja ruska klizačka senzacija Kamila Valijeva.

Crnu Goru je predstavljalo troje sportista – Jelena Vujičić, Eldar Salihović i Aleksandar Grbović.

Bonus video: