Oglasila se ruska djevojčica, Kamila Valijeva se zahvalila navijačima i trenerima: Uz vas se osjećam zaštićeno

U sred takmičenja, a dan nakon što je zadivila svijet, ruska djevojčica je saznala da je njen uzorak krvi, uzet krajem decembra, pokazao prisustvo nedozvoljene supstance

10086 pregleda 2 komentar(a)
Kamila Valijeva, Foto: Reuters
Kamila Valijeva, Foto: Reuters

Kamila Valijeva je u Pekingu, na Zimskim olimpijskim igrama, a sa samo 15 godina doživjela sve - zvjezdane trenutke nakon blistavog nastupa i zlatne medalje u timskoj konkurenciji umjetničkog klizanja, a zatim i stresnu situaciju, kakva se čak i ne pamti u istoriji olimpizma.

U sred takmičenja, a dan nakon što je zadivila svijet, ruska djevojčica je saznala da je njen uzorak krvi, uzet krajem decembra, pokazao prisustvo nedozvoljene supstance. Drugim riječima - doping.

Uslijedili su dani neizvjesnosti, postala je tema broj jedan, nizale su se analize, optužbe, podrška do odluke Suda za sportsku arbitražu da joj dozvoli nastup u pojedinačnom takmičenju, s tim da istraga i proces protiv nje još traju.

Kamila je poklekla pod pritiskom, ostala bez medalje, koju je talentom i umijećem zasluživala.

Ćutala je, trenirala, plakala i danas "progovorila" porukom na društvenim mrežama.

Zahvalila je trenerima Eteri Tutberidze, Sergeju Dudakovu i Danilu Glejhengauzu, koji su je, kako je napisala, doveli do "najvažnijeg događaja u životu sportiste".

"Vi ste apsolutni šampioni u svojoj oblasti. I ne samo da trenirate, već i naučite da prevaziđete sebe, što pomaže ne samo u sportu, već i u životu. Uz vas pored sebe, osjećam se zaštićeno i sposobno da prođem svaki test. Hvala vam što ste mi pomogli da budem jaka", napisala je Valijeva.

Predsjednik MOK-a Tomas Bah je kritikovao "hladan odnos" trenera prema Valijevoj nakon nastupa u pojedinačnoj konkurenciji.

Tinejdžerska senzacija je zahvalila "svim ljudima, bez izuzetka, koji su bili pored mene u ovoj teškoj situaciji".

"Koji su zaista bili tu i nisu dozvolili da potpuno klonem duhom, koji su pisali riječi podrške, koji su samo mislili na mene, koji su se molili, koji su vjerovali u mene. Hvala mojim navijačima, mojoj porodici i prijateljima, cijelom timu Rusije, mojoj zemlji i ljudima iz cijelog svijeta“, napisala je Valijeva.

Bonus video: