Rekonstrukcija SC Nikšić usred sezone, klubovi srećni

U ponedjeljak počela rekonstrukcija nikšićkog Sportskog centra. Rok za izvođenje radova 30 dana, a klubovi će u tom periodu trenirati i igrati u Danilovgradu, Podgorici i nikšićkim školama

12438 pregleda 13 komentar(a)
Radovi počeli uklanjanjem koševa i golova za rukomet i futsal, Foto: Savo Njunjić
Radovi počeli uklanjanjem koševa i golova za rukomet i futsal, Foto: Savo Njunjić

U Nikšiću je u ponedjeljak počela rekonstrukcija Sportskog centra, što je 12 klubova koji nastupaju u nacionalnim takmičenjima u košarci, rukometu, odbojci i futsalu poslalo u privremeno “izbjeglištvo”.

Nakon skoro 30 godina mijenja se parket, postavljaju se novi golovi, koševi i set za odbojku, a biće postavljena i elektronska zavjesa, koja će razdvajati glavnu i pomoćnu dvoranu. Vrijednost radova je oko 240.000 eura, a sredstva je obezbijedila Opština Nikšić. Prema riječima direktora Sportskog centra, Boška Draškovića, radove izvodi podgorička firma “Centoslavija”, a rok za izvođenje je mjesec, odnosno 90 dana od završetka tenderske dokumentacije.

- Promijeniće se parket, koji 30 godina nije mijenjan. U planu je da se zamijene golovi, košarkaški i odbojkaški set, kao i da se postavi elektronska zavjesa, koja će dijeliti glavnu i pomoćnu dvoranu. Tri puta je tender padao, sada su radovi počeli. Od završetka tenderske dokumentacije izvođač ima rok 90 dana da obavi radove. U ovom trenutku se moralo odraditi, da bi se ispoštovao rok - objašnjava Drašković za “Vijesti”.

Pod u tzv. pomoćnoj dvorani je krpljen parketom raznoraznih dimenzija
Pod u tzv. pomoćnoj dvorani je krpljen parketom raznoraznih dimenzijafoto: Savo Njunjić

Radovi dolaze u periodu kada je sezona u punom jeku, pa će svi klubovi, korisnici Sportskog centra, morati na drugim lokacijama da igraju i treniraju - jedni će u Trim centru i školskim salama u Nikšiću, a drugi u Danilovgradu. U opticaju je i Podgorica.

- Razumijem klubove, otežan je njihov rad, ali svi smo primorani da se pomjerimo, da se uđe u te radove na zadovoljstvo svih nas. I nama bi odgovaralo da na ljeto bude adaptacija - napomenuo je Drašković.

Osim rekonstrukcije terena, radiće se i na sređivanju svlačionica i malog bazena.

- Od Opštine Nikšić dobili smo još 58.000 eura, koje planiramo da potrošimo na rekonstrukciju dvije svlačionice, koje su u lošem stanju, kao i malog bazena. On će služiti za obuku neplivača, a imamo u planu i da u tom dijelu bazena uskoro valorizujemo projekat hidromasažne terapije. To ćemo raditi u saradnji sa zdravstvenim ustanovama - priča Drašković.

Jedna od ekipa koja će trenirati i igrati utakmice u sali Policijske akademije u Danilovgradu je KK Sutjeska. Osim u Danilovgradu, ekipa Velimira Gašića treniraće u Trim centru, te sali Ekonomske škole.

- Dobra je stvar da se uđe u projekat parcijalne rekonstrukcije. To je jako značajno i biće pokretač za ozbiljniju rekonstrukciju kompletnog Sportskog centra. Ali, ono što je za nas kao tim značajno, to je da ulazimo u osjetljivi period sezone. Imamo dosta odgođenih, ali i redovnih mečeva i to samo po sebi izaziva ogroman problem u dijelu trenažnih aktivnosti i odigravanja utakmica koje su za nas od ključnog značaja. Rekonstrukcija Sportskog centra je dobra stvar, ali je Sutjeska dovedena u poziciju da praktično u najbitnijem dijelu sezone bude van svoje dvorane - objašnjava Gašić.

SC Nikšić
foto: Savo Njunjić

Košarkaški klub Montenegro, koji se takmiči u Prvoj B ligi ima “sreću” da naredne dvije utakmice igra u gostima. Trener Bojan Nikolić napominje da će ekipa u ovom periodu trenirati u Trim centru i sali OŠ “Luka Simonović”, a da će prvu narednu utakmicu na domaćem terenu vjerovatno igrati u Ekonomskoj školi.

Jedini klub koji ima dvostruke probleme je ŽRK Levalea 2010. Učesnik prošlogodišnjeg finala prvenstva i Kupa ima dvije ekipe - prva je u Prvoj ligi, druga u Drugoj, a dok traje rekonstrukcija SC Nikšić, treniraće i igrati u sali Policijske akademije u Danilovgradu. Dodatni problem je što u gradu pod Trebjesom nijedna sala nema dimenzije rukometnog terena (40X20 metara), osim glavna u SC.

- Na vrijeme smo reagovali i obezbijedili treninge u Danilovgradu. Funkcionisaćemo normalno. Za ove radove koji slijede i za ono što ćemo dobiti rekonstrukcijom vrijedno je pomučiti se mjesec. Jednostavno, to je nešto što mora da se uradi - istakao je trener Levalee Dragan Đurđevac.

SC Nikšić
foto: Savo Njunjić

ŽRK Trebjesa će trenirati u Nikšiću, ali se još ne zna gdje će igrati, dok će ŽRK Nikšić gostovati u sali danilovgradske Gimnazije i u Podgorici.

- Lijepa stvar za grad je što će se rekonstruisati dvorana, jer je parket bio u ruiniranom stanju. Nikšić, kao grad sporta, zaslužuje više dvorana. Moraćemo da se snalazimo u manjim dvoranama gdje treniramo sa mlađim kategorijama - to je sala Gimnazije “Stojan Cerović”, gdje ćemo odraditi dio trenažnog procesa. Moramo se prilagoditi uslovima i imati kasnije termine, ali gledaćemo da iz toga izvučemo najbolje, da ne trpe sportski rezultati - rekao je trener Trebjese, Miloš Perović.

SC Nikšić
foto: Savo Njunjić

Odbojkaški klub Sutjeska treniraće u sali OŠ “Olga Golović”, dok će, prema riječima trenera Miodraga Peroševića, utakmice vjerovatno igrati na terenima gostujuće ekipe.

- Zadovoljstvo je što je konačno krenuo rad na adaptaciji dvorane. Najbitnije je da se sala dovede u red, a mi ćemo se snaći kako znamo i umijemo. Biće možda malo skuplje odigravanje nekih utakmica i treninga, ali zadovoljstvo je što ćemo se za mjesec naći u nikšićkoj sali - rekao je Perošević.

I futsaleri Onogošta i Nikšića boraviće u Danilovgradu.

- Mi inače treniramo u Danilovgradu, a utakmice igramo u nikšićkom Sportskom centru. Što se tiče mečeva, može nas to malo poremetiti. Nadam se da će se rekonstrukcija obaviti u roku, da se neće odužiti - rekao je trener KMF Onogošt, Nikola Perović.

Mušikić: Ne znamo gdje ćemo igrati protiv Rudara

Za razliku od košarkaškog, Rukometni klub Sutjeska još ne zna gdje će trenirati.

- Klub još ništa nije riješio, u ovom trenutku je nepoznato gdje ćemo naredne srijede odigrati utakmicu sa Rudarom. Ali, bolje i sad da se radi, nego da se opet prolongira. Ako bude odrađeno u roku, onda ništa nije strašno - istakao je trener Božidar Mušikić.

13 timova iz grada pod Trebjesom igra utakmice u SC Nikšić - KK Sutjeska, KK Montenegro, ŽKK Nikšić, RK Sutjeska, ŽRK Levalea 2010, ŽRK Levalea 2010 II, ŽRK Trebjesa, ŽRK Nikšić, OK Sutjeska, ŽOK Volej star, ŽOK Nikšić, KMF Onogošt i KMF Nikšić

Bonus video: