Đukić remijem zadržao vođstvo

Ovo je Đukićev prvi remi na šampionatu, nakon četiri pobjede, dok je Blagojević u dosadašnjem dijelu zabilježio svoj drugi remi

3711 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Šahovski savez Crne Gore
Foto: Šahovski savez Crne Gore

Standardni reprezentativci i velemajstori, Nikola Đukić i Dragiša Blagojević, nisu htjeli da rizikuju, pa su se saglasili na remi nakon desetak odigranih poteza u derbiju petog kola 74. Prvenstva Crne Gore u šahu.

To je Đukićev prvi remi na šampionatu, s obzirom na to da je u prva četiri kola zabilježio isto toliko pobjeda, dok je Blagojević u dosadašnjem dijelu zabilježio svoj drugi remi.

Identičan skor kao Blagojević zabilježio je njegov kolega po tituli, Nebojša Nikčević. On je danas remizirao crnim figurama sa internacionalnim majstorom Blažom Kalezićem. Viđena je velika borba, a dugo poziciono nadmudrivanje okončano je remijem nakon ponavljanja poteza.

Na diobu drugog mjesta, odnosno na pola poena zaostatka iza Đukića, zahvaljujući pobjedama, došli su fide majstori: Miloš Pečurica, Andrej Šuković, kao i branilac titule, internacionalni majstor, Luka Drašković.

Pečurica je surovo kaznio grešku Dragoljuba Abramovića u otvaranju, pa je “jedinicu” upisao nakon svega sedamnaest poteza. Pečurica je takođe neporažen u dosadašnjem dijelu prvenstva. Andrej Šuković se brzo oporavio od poraza u partiji sa Nikolom Đukićem i savladao je bijelim figurama Peka Đurovića u izuzetno zanimljivom nadmudrivanju u francuskoj odbrani. Luka Drašković je iskoristio neopreznosti svog klupskog druga iz nikšićke Elektroprivrede Vuka Miletića i objektivno remi poziciju riješio u svoju korist, uhvativši priključak nakon remija u drugom i trećem kolu.

U grupi igrača sa 3,5 poena, osim pomenutog Kalezića, nalazi se četvorostruki šampion Crne Gore Predrag Nikač koji je efektno kaznio neopreznu igru mladog Mila Pobora, zatim Aleksandar Tomić koji je savladao Stefana Mandića, te Armin Mušović i Božidar Kisić, koji su savladali Daria Alivodića odnosno Stjepana Krstonijevića.

Trenutno najbolje plasirana dama na turniru je Nikolina Koljević koja ima 3 poena.

Tabela nakon 5 odigranih kola: 1. Đukić 4,5, 2-6. Blagojević, Pečurica, Drašković, Šuković i Nikčević 4, 7-11 Kalezić, Nikač, Kisić, Mušović i Tomić 3,5…

Sjutra je na programu šesto kolo koje donosi zanimljive duele od kojih izdvajamo: Đukić - Nikčević, Šuković - Blagojević, Drašković - Pečurica, Nikač - Kalezić, Tomić - Mušović, Podlesnik - Kisić…

Organizator takmičenja je Šahovski savez Crne Gore u saradnji sa ŠK Prosvjeta, a pod pokroviteljstvom Uprave za sport i mlade.

Bonus video: