Rusija ostaje bez svih takmičenja, MOK osudio kršenje Olimpijskog primirja potpisanog u UN

Formula 1, finale Lige šampiona, Šahovska olimpijada... najznačajnija su takmičenja bez kojih je ostala Rusija

4601 pregleda 2 komentar(a)
Gazprom arena neće dočekati dvije najbolje ekipe u maju, Foto: REUTERS
Gazprom arena neće dočekati dvije najbolje ekipe u maju, Foto: REUTERS

Napad Rusije na Ukrajinu naišao je na žestok odgovor svjetskih sportskih asocijacija. Ne samo njih, već i klubova. Spisak odgođenih i događaja koji se zbog ratnih dešavanja uopšte neće održati u Rusiji, a trebalo je, više je nego dugačak.

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) pozvao je međunarodne saveze da premjeste ili odgode takmičenja zakazana u Rusiji i Bjelorusiji. MOK je pozvao i da se ne ističu zastave i ne svira himna tih država na takmičenjima.

“Izvršni odbor MOK-aa danas je potvrdio snažnu osudu kršenja olimpijskog primirja od strane ruske i Vlade Bjelorusije koja je podržala napad. Konsenzusom svih 193 države članice UN-a, Olimpijsko primirje počelo je sedam dana prije početka ZOI u Pekingu, 4. februara i završava sedam dana nakon zatvaranja Paraolimpijskih igara u Pekingu

Zato MOK poziva sve međunarodne sportske federacije da odgode ili premjeste svoje sportske događaje koji su na rasporedu u Rusiji ili Bjelorusiji. Mora se osuditi kršenje olimpijskog primirja od strane vlada Rusije i Bjelorusije i posvetiti apsolutnoj sigurnosti sportista", obavijestio je MOK.

Finale Lige šampiona u fudbalu će umjsto na "Gazprom areni" u Sankt Peterburgu biti odigrano u Sent Deniju na stadionu "Francuska"

Šahovska olimpijada ove godine neće održati u Rusiji poručila je FIDE.

“Vijeće FIDE odlučilo je da se 44. Šahovska olimpijada, uključujući turnir za igrače s invaliditetom, kao i FIDE kongres, neće održati u Rusiji. Potrudićemo se da pronađemo drugog organizatora Olimpijade i da na vrijeme pružimo informacije o mjestu i datumu održavanja FIDE kongresa 2022", poručili su iz FIDE.

I federacija Zimskih sportova - FIS otkazala je sva takmičenja u Rusiji u kalendaru od 25. februara do 27. marta.

Trka Formule 1 ove godine neće se voziti u Sočiju, ruski klubovi u evrokupovima u ekipnim sportovima, poput fudbalera Spartaka moraće da igraju na neutralnom tetrenu. Evroliga je otkazala najbliže utakmice CSKA, Zenita i UNIKS-a.

Ruisija će utakmice baraža za Mundijal u Kataru 2022. morati da igra na neutralnom terenu, iako je prvobitno trebalo da ugosti Poljsku.

Udarce trpe i regionalna takmičenja pa će KHL (kontinental hokej liga) vjerovatno ostati bez Dinama iz Rige, a košarkašku VTB ligu neće igrati estonski Kalev, a takvu odluku razmatra i poljska Zijelona Gora.

Finski Jokerit neće učestvovati na Kupu Gagarina u hokeju.

Utakmica rukometnog baraža ženskih selekcija Rusije i Poljske je takođe odgođena, neće se igrati ni teniski čelendžeri u Moskvi...

Bonus video: