Podvig na minus 25: Istrčao ultratriatlon u Arktičkom krugu

Sjeverozapadno od glavnog grada finske pokrajine Laponija - Rovaniemija, Šornjon je krenuo u petak u šest ujutro kako bi završio svoje putovanje u subotu malo prije tri sata po lokalnom vremenu

4556 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuz Ludovik Šornjon kompletirao je najhladniji ultratriatlon svih vremena, bez ikakve pomoći, nakon 20 sati napornog plivanja u gotovo smrznutoj vodi, vožnje biciklom po snježnim stazama i trčanja maratona u mrkloj noći.

Sjeverozapadno od glavnog grada finske pokrajine Laponija - Rovaniemija, Šornjon je krenuo u petak u šest ujutro kako bi završio svoje putovanje u subotu malo prije tri sata po lokalnom vremenu, pa je ukupno proveo 20 sati i 45 minuta u plivanju, trčanju i vožnji biciklom, na temperaturi koja je bila i do minus 25 stepeni.

U jezeru Vikajarvi, u bazenu od 25 metara posebno iskopanom za tu priliku, Šornjon je potpuno prekriven mokrim odijelom debljine 5 milimetara proveo sat i 29 minuta u plivanju, prije nego što je prošao 11 sati i 35 minuta biciklom za ukupno 180 km, a zatim 6 sati i 26 minuta za trčanje maratonske staze od 42.2 km.

"Najteže je bilo plivati, fizički i emocionalno. U trenutku kada zakoračiš u bazen u zaleđenom jezeru, uhvati te hladnoća, znaš da je opasno, osjećate kako vam srce usporava, a udovi utrnu", rekao je za 50-godišnji Šornjon, koji je već postigao rekord nizom od 41 ultratriatlona za 41 dan prije sedam godina.

Njegov naredni poduhvat je najtopliji ultratriatlon - na ljeto ove godine, u pustinji u Južnoj Kaliforniji (Dolina smrti), na temperaturi od plus 55 stepeni.

Bonus video: