Četiri igrača poravnata, odluka o tituli u posljednjem kolu

Pred posljednje kolo četvorica šahista imaju isti broj bodova, trojica iza njih su na pola poena

3741 pregleda 1 komentar(a)
Remi Fide majstora dao šansu velemajstorima, Foto: ŠSCG
Remi Fide majstora dao šansu velemajstorima, Foto: ŠSCG

Crna Gora će dobiti šahovskog prvaka u posljednjem kolu pojedinačnog državnog prvenstva!

Pred posljednje kolo četvorica šahista imaju isti broj bodova, trojica iza njih su na pola poena.

Takav epilog omogućio je jučerašnji remi vodećeg dvojca - Fide majstori Miloš Pečurica i Andrej Šuković dugo su vodili veliku borbu u partiji u kojoj je igrana “španska”. Minimalna prednost je bila na strani Pečurice, ali preciznom igrom Šuković je držao poziciju, pa je partija nakon vječitog šaha okončana remijem.

Njihovu podjelu poena iskoristili su velemajstori Dragiša Blagojević i Nikola Đukić

Iskusni velemajstor Blagojević je u duelu sa kolegom po tituli, Nebojšom Nikčevićem, stekao prednost, koju je u svom stilu sigurnom igrom pretvorio u cijeli poen. Blagojević se pobjedom izjednačio na čelu tabele sa Šukovićem i Pečuricom.

Nakon velike borbe i nadmudrivanja u damskoj završnici velemajstor Nikola Đukić je savladao Dragoljuba Abramovića i pridružio se vodećima. Đukić je prekinuo seriju od 3 kola bez pobjede i ponovo se vratio na vrh tabele.

U duelu internacionalnih majstora, Luke Draškovića i Blaža Kalezića igrana je francuska odbrana, a protivnici su se nakog 18 poteza saglasili na remi, nakon obostrano korektne igre. Remijem su ostali na pola poena iza vodećih i zadržali šanse za visok plasman.

Veliku pobjedu zabilježio je Predrag Nikač, koji je u nikšićkom derbiju savladao Aleksandra Tomića. Prvak svijeta za slabovide, Nikač, odlučio se za svoju omiljenu holandsku odbranu, a Tomić je potcijenio mogućnosti crnog. Nikač nije propustio poklon i došao je na pola poena iza vodećih.

Posljednje, deveto kolo, nikad zanimljivijeg prvenstva je na programu danas od 13.30 h. Osam igrača se nada plasmanu na podijum, a parovi obećavaju veliki borbu.

U kolu odluke se sastaju: Drašković - Đukić, Blagojević - Kalezić, Nikač - Šuković, Pečurica - Nikčević…

Tabela uoči poslednjeg kola: 1-4 Pečurica, Blagojević, Đukić, Šuković 6, 5-7 Drašković, Kalezić i Nikač 5,5; 8-14 Nikčević, Tomić, Abramović, Mušović, Draganić, Kovačević, Miletić 5…

Bonus video: