Kildeu pobjeda za mali globus superdžija, Vorli najbrža u veleslalomu

Norvežanin salvio u Kvitfjelu, Francuskinja u Lencerhajdu

2240 pregleda 0 komentar(a)
Vorli je slavila drugi put ove sezone, Foto: Shutterstock
Vorli je slavila drugi put ove sezone, Foto: Shutterstock

Norvežanin Aleksander Amot Kilde pobjednik je šestog superveleslaloma sezone koji je za Svjetski kup alpskih skijaša vožen danas u Kvitfjelu.

Kilde je do sedme pobjede ove sezone, 13. u Svjetskom kupu, došao u vremenu minut, 25 sekundi i 91 stotinku. Norvežanin je u superveleslalomu ove sezone pobijedio i u Val Gardeni, Biver Kriku i Bormiju. Ima i tri trijumfe u spustu u Biver Kriku, Vengenu i Kicbilu.

Godinu je upotpunio sa dvije olimpijske medalje - bronzom u superveleslalomu i srebrom u kombinaciji.

Kao drugoplasirani, sa sedam stotinki zaostatka, završio je Kanađanin Džejms Kraford, dok je bronzani bio Austrijanac Matijas Majer sa 12 stotinki slabijim vremenom od pobjednika.

Pobjednik jučerašnjeg spusta, Italijan Dominik Paris, osvojio je četvrto mjesto, peti je bio Švajcarac Beat Fojc, a šesti njegov sunarodnik Žastin Murizije.

Kilde je trofej u superveleslalomu osvojio sa 480 bodova i ima 130 više od Majera, zlatnog u toj diciplini na Igrama u Pekingu. Švajcarac Marko Odermat jee treći sa 322 boda.

Odermat, koji je danas osvojio 28. mjesto, vodeći je u plasmanu Svjetskog kupa sa 1.239 bodova, Kilde je drugi 1.050, a treći Majer sa 836 bodova.

Francuska skijašica Tesa Vorli pobjednica je veleslaloma koji je za Svjetski kup vožen danas u Lencerhajdu. Ona je bila treća nakon prve vožnje, a do druge pobjede ove sezone, 16. u Svjetskom kupu, došla je u vremenu dva minuta, dvije sekunde i 35 stotinki.

Vorli ove sezone ima i trijumf u istoj disciplini u Lincu. Ona je za 29 stotinki bila brža od drugoplasirane Italijanke Federike Brinjone.

Olimpijska šampionka u veleslalomu, Šveđanka Sara Hektor, bila je vodeća nakon prve vožnje, ali je na kraju morala da se zadovolji trećim mjestom sa zaostatkom od 31 stotinku.

Na četvrtom mjestu završila je Amerikanka Mikaela Šifrin, dok je peta bila Švajcarkinja Mišel Žisin. Trku je obilježio težak pad Slovenke Mete Hrovat.

Hektor je vodeća u plasmanu veleslaloma sa 522 boda, Vorli je druga sa 467, a treća Šifrin sa 411 bodova.

Šifrin zauzima čelnu poziciju u generalnom plasmanu Svjetskog kupa sa 1.156 bodova i ima 117 više od Slovakinje Petre Vlhove, koja je ostala bez plasmana u Lencerhajdu. Brinjone je treća 931 bodom.

Bonus video: