U nedjelju počinje 73. sezona Formule 1: Niz novih pravila, Ferstapen brani tiulu

Kvalifikacije pred trku počinju u subotu od 16 časova, a prva ovosezonska trka vozi se u nedjelju u isto vrijeme

3204 pregleda 1 komentar(a)
Ferstapen, Foto: Shutterstock
Ferstapen, Foto: Shutterstock

Nova sezona u šampionatu Formule 1, 73. po redu, uz niz novih pravila, počinje u nedjelju trkom za Veliku nagradu Bahreina.

Program će na stazi Sahir početi prvim slobodnim treningom u petak od 13 časova, tri sata kasnije na rasporedu je drugi trening, dok se treći održava u subotu od 13 časova.

Kvalifikacije pred trku počinju u subotu od 16 časova, a prva ovosezonska trka vozi se u nedjelju u isto vrijeme.

Titulu svjetskog prvaka brani vozač Red Bula Holanđanin Maks Ferstapen, koji je prošle sezone do ukupne pobjede stigao u posljednjem krugu posljednje trke u Abu Dabiju, nakon kontroverzne završnice, u kojoj je pretekao vozača Mercedesa Luisa Hamiltona i onemogućio ga da osvoji rekordnu osmu titulu.

Odluke u posljednjoj trci prošle sezone uticale su na otkaz direktoru trka u šampionatu Majklu Masiju, a dovele su i do promjena pravila prilikom izlaska na stazu sigurnosnog vozila.

Na toj trci Masi je dozvolio samo petorici vozača između Hamiltona i Ferstapena da uđu u isti krug sa vodećim prije ponovnog starta, a od ove sezone pravilo glasi da će u isti krug ući ili svi ili nijedan vozač, u skladu sa odlukom direkcije trke.

Pravila su promijenjena i po pitanju bodovnog sistetma. Prošle godine vozačima je u Belgiji dodijeljena polovina bodova, iako su odvezli samo dva kruga u kišnim uslovima iza sigurnosnog vozila.

Od ove sezone trkači će morati da odvezu najmanje dva kruga pod zelenom zastavom. U slučaju da se održi manje od 25 odsto trke samo petorica najboljih dobiće bodove (6-4-3-2-1). Ako se odveze između 25 i 50 odsto trke bodovi se dodjeljuju devetorici vozača (13-10-8-6-5-4-3-2-1), dok će između 50 i 75 odsto završene trke doneti bodove desetorici vozača (19-14-12-9-8-6-5-3-2-1).

Ovu sezonu obilježiće i tehničke promjene na bolidima poput korišćenja guma prečnika 18 inča (46 centimetra), umjesto dosadašnjih 13-inčnih guma. Takva promjena dovešće do povećanja težine bolida za oko 50 kilograma.

Promjene će se desiti i u pogledu aerodinamike i šasije bolida, a procjenjuje se da će novi bolidi biti sporiji za oko 3,5 sekundi u odnosu na prošlogodišnje.

Sprint trke koje su uvedene prošle sezone ostaće u kalendaru i voziće se za Veliku nagradu Emilije Romanje (24. april), Veliku nagradu Austrije (10. jul) i za Velliku nagradu Brazila (13. novembar).

Bodove će sada osvajati osam najboljih vozača u sprint trci, umjesto dosadašnje trojice vozača, a sprint će i ove sezone odlučivati o startnim pozicijama pred glavnu trku. Najbrži krug u glavnoj trci donosiće i dalje dodatni bod, ukoliko vozač bude među 10 najboljih.

Najveća promjena među vozačima je prelazak Džordža Rasela iz Vilijamsa u Mercedes, gdje će naslijediti Valterija Botasa, koji će od sada voziti u Alfa Romeu.

Za švajcarski tim će ove sezone voziti i prvi kineski vozač u istoriji šampionata Guanju Džou, dok će za Vilijams nastupati Tajlađanin Aleksander Albon.ž

Pred sam početak sezone zbog vojne intervencije Rusije u Ukrajini otkaz u ekipi Hasa dobio je ruski vozač Nikita Mazepin, a njega će zamijeniti Danac Kevin Magnusen.

Titulu u konkurenciji konstruktora brani osmostruki šampion Mercedes.

Ukupno će biti održane 22 trke, pošto je otkazana trka za Veliku nagradu Rusije u Sočiju, a prvi put voziće se trka za Veliku nagradu Majamija (8. maj).

Sezona bi trebalo da se završi trkom za Veliku nagradu Abu Dabija, 20. novembra.

Bonus video: