Do zlata iz rata, Mahučik: Ovo je medalja za moju zemlju, narod, vojsku

Mlada, 20-godišnja Ukrajinka iz Dnjepra osvojila je svjetsko dvoransko zlato u skoku u vis, sjajnim skokom od 202 centimetra

10118 pregleda 5 komentar(a)
Mahučik, Foto: Reuters
Mahučik, Foto: Reuters

Jaroslava Mahučik putovala je tri dana automobilom iz svoje ratom zahvaćene i razorene domovine do Beograda da bi postala svjetska šampionka.

Mlada, 20-godišnja Ukrajinka iz Dnjepra osvojila je svjetsko dvoransko zlato u skoku u vis, sjajnim skokom od 202 centimetra.

"Ovo je medalja za moju zemlju, narod, vojsku. Srećna sam što predstavljam Ukrajinu“, rekla je Mahučik.

"Nisam mnogo razmišljala o takmičenju, moje srce je ostalo u mojoj zemlji".

Nastup u Beogradu bio je upitan.

„Tog 24. februara, probudile su me dvije eksplozije. Zvala sam roditelje, trenera, nisam znala šta se dešava, razumjela sam samo da su Rusi započeli rat sa Ukrajinom. Bilo je teško, pobjegli smo u selo na sedam dana, nismo razmišljali o treningu, ni ćemo učestvovati na prvenstvu svijeta. Federacija nas je zvala i rekla da moramo da idemo, da se borimo za Ukrajinu. Tri dana sam putovala do Beograda... Ovdje smo da na stazi branimo Ukrajinu", rekla je mlada atletičarka, koja je prije tri sedmice napustila Dnjepar.

Ogorčena je i tužna...

"Ubijaju naše ljude, našu djecu, budućnost Ukrajine. Ne znam šta žele, mi smo uživali u životu u Ukrajini. Mislim da mnogo ljudi u Rusiji ne zna šta se događa, da vjeruju da je sve lažirano. Ali, naši gradovi su uništeni, kako to može da se lažira", kazala je svjetska šampionka i bronzana na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Marija Vuković je u finalu skoka u vis zauzela četvrto mjesto.

Bonus video: