Simonović: COK vjerovatno neće prihvatiti sredstva od Uprave za sport

"Za utorak smo zakazali sjednicu Upravnog odbora COK-a i odlučićemo kako dalje. Predložiću da se obratimo Vladi za intervenciju i pomoć kako bi smo realizovali planirano", rekao je prvi čovjek Crnogorskog olimpijskog komiteta

4562 pregleda 10 komentar(a)
Foto: COK
Foto: COK

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović je rekao da će predložiti Upravnom odboru da ne prihvati sredstva dobijena od Uprave za sport, navodeći da se ne može nikom dozvoliti da ih kao predstavnike olimpijske porodice ponižava i poništava ono što su decenijama stvarali.

Simonović je, reagujući na Odluku o raspodjeli sredstava nacionalnim sportskim savezima, naglasio da je to bila namjera predloga Uprave za sport, kojim je Crnogorskom olimpijskom komitetu (COK) opredijeljeno oko šest odsto ukupnih dodijeljenih sredstava, što je najmanji iznos od osnivanja te asocijacije.

"Za utorak smo zakazali sjednicu Upravnog odbora COK-a i odlučićemo kako dalje. Predložiću da se obratimo Vladi za intervenciju i pomoć kako bi smo realizovali planirano, jer je upravo Vlada, a ne Uprava za sport, adresa za saradnju i dogovor sa Nacionalnim olimpijskim komitetom (NOK). I ova Vlada je znala da pomogne, makar pozajmicom, u susret Olimpijskim igrama u Tokiju", rekao je Simonović.

On je podsjetio da je COK pozajmicu nedugo nakon završetka Igara uredno vratio.

"Ukoliko ne bude ni tu razumijevanja tada ćemo se obratiti međunarodnoj olimpijskoj porodici i Međunarodnom olimpijskom komitetu konkretno, kao i našim prijateljima i partnerima koji će sigurno pomoći", istakao je Simonović.

Prema njegovim riječima, država zakonom definiše javni interes u sportu i dužna je da pomaže i finansira, te to ne može kasnije da zavisi od volje pojedinca.

"Tako čine i sve države članice olimpijske porodice sa značajno većim iznosima. Tako dobijena sredstva dalje se opredjeljuju isključivo kroz odluke organa NOK-a", rekao je Simonović. Poručio je da COK neće odustati od podrške olimpijcima, jer se bliže Igre u Parizu i potreban im je kontinuitet u nastupima.

"Redovno ćemo isplaćivati olimpijske stipendije i raditi na već započetim projektima", zaključio je Simonović.

Bonus video: