Dodjela sredstava sportskim organizacijama - vječiti problemi, a sada i kontroverze (INFOGRAFIK)

Odluka o raspodjeli sredstava sportskim organizacijama izazvala žustre reakcije COK-a, Karate saveza, članova Komisije, koji su ogorčeni na v. d. direktora Uprave za sport i mlade Marka Begovića...

23177 pregleda 22 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nakon odluke Uprave za sport i mlade, tj. njenog v. d. direktora Marka Begovića, reakcije sportskih zvaničnika i bivših sportista pokazuju koliko je cijeli proces bio netransparentan.

Rješenje Begovića je dovelo do toga da predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović, najavi da će predložiti članovima Upravnog odbora da ne prihvate predložena sredstva, jer se „ne može nikome dozvoliti da ih kao predstavnike olimpijske porodice ponižava i poništava ono što su decenijama stvarali”.

Reagovali su i proslavljeni crnogorski sportisti, Anđela Bulatović i Milan Tičić, koji su bili članovi Komisije za procjenu programa i utvrđivanje visine sredstava koja se dodjeljuju sportskima organizacijama za sufinansiranje. Razlog? Begović je sve što su radili i predložili poništio i sam određivao visinu sredstava.

Ljuti su i u Karate savezu Crne Gore, jer su nakon četiri posljednje godine, tokom kojih su prosječno dobijali 126.605 eura, ovog puta ostali bez centa. Njihova prijava nije ni razmatrana, zbog problema sa Statutom i nenamjenski trošenih sredstava tokom prošle godine.

DVOSTRUKO MANJE NOVCA ZA COK NEGO PROŠLE GODINE

Najveći „gubitnik” odluke Begovića je institucija u kojoj je radio 2010. i 2011. godine, COK. Krovnoj organizaciji namijenjeno je svega 220.000 eura, gotovo dvostruko manje nego prošle godine, kada je dobila 415.000.

Uzgred, cifra koju je odredio Begović je za 100.000 manja od one koju je predložila Komisija za procjenu programa i utvrđivanje visine sredstava, a zapravo je trebalo da bude veća. Naime, Komisija je imala pravo da dodijeli tačno tri miliona eura, ali je v. d. direktor dodao još 600.000.

Da je poštovana odluka Komisije, COK bi uz tu povišicu od 20 odsto dobio 384.000 eura.

„Za utorak smo zakazali sjednicu Upravnog odbora i odlučićemo kako dalje. Predložiću da se obratimo Vladi za intervenciju i pomoć kako bismo realizovali planirano, jer je upravo Vlada, a ne Uprava za sport, adresa za saradnju i dogovor sa Nacionalnim olimpijskim komitetom. I ova Vlada je znala da pomogne, makar pozajmicom, u susret Olimpijskim igrama u Tokiju”, rekao je Simonović i napomenuo da je COK pozajmicu nedugo nakon završetka Igara uredno vratio.

U COK-u su spremni i na ozbiljnije mjere.

„Ukoliko ne bude ni tu razumijevanja, tada ćemo se obratiti međunarodnoj olimpijskoj porodici i Međunarodnom olimpijskom komitetu konkretno, kao i našim prijateljima i partnerima koji će sigurno pomoći”, rekao je Simonović.

Odluka da se drastično smanji budžet COK-u čudi zbog činjenice da je ove godine plan takmičenja zgusnut - osim Zimskih olimpijskih igara, koje su u februaru održane u Pekingu, na programu su dva evropska olimpijska festivala mladih, kao i Mediteranske igre u alžirskom Oranu, na kojima bi Crnu Goru trebalo da predstavlja oko 80 članova delegacije.

Prije četiri godine, kada su bile Mediteranske igre u Taragoni, COK je od države dobio 450.000 eura.

BULATOVIĆEVA I TIČIĆ: OBMANUTI SMO, OBESMIŠLJEN RAD KOMISIJE

Koliko je Begović promijenio odluke Komisije, najbolje govore brojke.

Samo četiri od 38 korisnika sredstava su dobila povećanje od 20 odsto, za koliko je i bilo više novca na raspolaganju - Rukometni savez Crne Gore, Crnogorski školski sportski savez, Specijalna olimpijada i Tekvondo savez. COK je dobio 31,25 odsto manje, Skijaški savez 25% (sa 60.000 na 45.000), Auto i karting savez Crne Gore čak 92,86 odsto (500 umjesto 7.000 eura), Tekbol savez 83,33 (sa 30.000 na 5.000)...

Najveće povećanje, od čak 150 odsto, u odnosu na ono što je predložila Komisija, a odredio Begović, dobili su Ragbi savez (sa 20 na 50 hiljada), Muajtai savez (sa 6.000 na 15.000), Plesni i Pauerlifting savez (sa 4.000 na 10.000), a Aikido i Kendo savez su „narasli” za 140 odsto, tj. sa po pet na 12 hiljada eura.

Odlično je prošao i Odbojkaški savez, jer je od v. d. direktora dobio 350.000, 100.000 više nego što je predložila Komisija.

„Komisija čiji smo članovi je jedino nadležno tijelo za procjenu programa i utvrđivanje visine sredstava za sufinansiranje sportskih organizacija, pa se postavlja pitanje zakonitosti ovakvog postupanja v. d. direktora. Izmanipulisani smo, jer nam je saopšteno da za raspodjelu sredstva imamo oko tri miliona eura, da bi gospodin Begović, nakon predatog izvještaja Komisije, protivno svim procedurama, samostalno iskorigovao iznose i opredijelio znatno veću sumu, a da o tome uopšte nije obavijestio članove Komisije”, napisali su Bulatovićeva i Tičić u saopštenju.

Oni su naglasili da su kao vrhunski sportisti željeli da daju doprinos jednom od ključnih zadataka države - finansiranju sportskih organizacija.

„Ali, naišli smo na bahato i neprofesionalno ponašanje v. d. direktora Begovića, koji je pokazao da ne poštuje zakonske procedure, a prije svega rad i trud članova Komisije. Obmanuti smo, prvo za iznos koji raspodjeljujemo, a drugo što skoro nijedan naš predlog za sufinansiranje nije uvažen. Time je u potpunosti obesmišljen rad Komisije i propisana zakonska procedura. Pažljivo smo se trudili da u skladu sa propisanim kriterijumima odradimo posao na najkorektniji mogući način, vodeći se principom objektivnosti”, naglasili su osvajači zlatnih evropskih medalja sa rukometašicama i vaterpolistima Crne Gore.

KARATE SAVEZ: DA LI JE OVO NAGRADA ZA ČETIRI EVROPSKE MEDALJE?

Iz Karate saveza su poručili da su iznenađeni i zatečeni odlukom Uprave za sport i mlade da ih ostavi bez sredstava na konkursu.

„Da li je odluka da ostanemo bez sredstava, poslije istorijske godine i četiri evropske medalje, nagrada i stimulans da karatisti nastave da promovišu državu? Crna Gora je, zahvaljujući karateu, prošle godine imala dva evropska šampiona, bila akter finala seniorskog prvenstva Evrope i osvojila još jednu medalju na tom šampionatu. Je li za očekivati da poslije ovakvih uspjeha treba da strepimo za budžet ili je bilo realnije očekivati da dobijemo vjetar u leđa za nove uspjehe i medalje”, upitali su iz Karate saveza Crne Gore, uz napomenu da će potražiti pravni lijek i da su „sigurni da im neće biti mnogo potrebno da dokažu da ste pogriješili”.

VRIJEME JE DA SE UVEDE RED

Savezi i sportske organizacije koje su dobile sredstva na konkursu, u narednim danima bi trebalo da potpišu ugovore i da krenu isplate, koje mnogi čekaju, jer već prolazi prvi kvartal. Pitanje je, međutim, ko će ih potpisati iz Uprave za mlade i sport, jer je Begoviću u srijedu istekao v. d. mandat.

Problem crnogorskog sporta je, međutim, mnogo dublji. Nakon gotovo 16 godina od obnavljanja nezavisnosti još nema adekvatnog sistema, jer se nikada ne zna koliko će novca biti izdvojeno za sport, kome će koliko biti podijeljeno, ko će kome biti simpatičan ili antipatičan...

Možda bi najbolje bilo da se jasno odredi procenat budžeta namijenjen sportu i da se savezima dijeli ne samo po projektima, već po potrebama i ostvarenim rezultatima od 2006.

Godišnji budžeti najvećih saveza u Crnoj Gori, ne računajući Fudbalski koji se finansira od Uefe i Fife - Košarkaškog, Rukometnog i Vaterpolo i plivačkog, iznose preko milion.

Možda bi trebalo imati posebna sredstva kada je Crna Gora domaćin velikih takmičenja, jer RSCG ove godine organizuje grupu na Evropskom prvenstvu za rukometašice (mora da prilagodi „Moraču”), kao i EP za kadetkinje, a dobiće 42.000 eura manje od države nego lani...

Bonus video: