Begović: Uvijek će biti nezadovoljnih, podržani su ključni programi

Begović je kazao da se odlučio za “drugačiji pristup, te da preuzima punu odgovornost”, a podsjetio da, po zakonu, komisija dostavlja izvještaj, a Uprava donosi odluku

9194 pregleda 57 reakcija 8 komentar(a)
Foto: MPNKS
Foto: MPNKS

V.d. direktora Uprave za sport i mlade Marko Begović glasio se povodom Odluke o raspodjeli sredstava nacionalnim sportskim savezima, nakon što kritika pojedinih nacionalnih saveza, Crnogorskog olimpijskog komiteta i saopštenja članova komisije Anđele Bulatović i Milana Tičića.

Begović je kazao da se odlučio za “drugačiji pristup, te da preuzima punu odgovornost”, a podsjetio da, po zakonu, komisija dostavlja izvještaj, a Uprava donosi odluku.

“Kako se radi o raspodjeli javnih sredstava, poreskih obveznika države Crne Gore, svako može imati uvid. Razumije se, uvijek će biti nezadovoljnih, ali svi ključni sportski programi i individualni programi sportista su podržani. Recimo, ako je Atletski savez Crne Gore predložio za Mariju Vukoviću, četvrtu na svjetskom prvenstvu, stipendiju od 10 hiljada evra, naša procjena je da je neophodno mnogo više, konkretno 25 hiljada, tako da naša Marija može na miru da se posveti onome u čemu je najbolja. Slično je za Milivoja Dukića kao i dvojici mladih jedriličara kojima su duplirani iznosi stipendija jer želimo da Milivoje u Parizu, a dvojica mladih u Los Anđelesu, budu kandidati za medalju. Vjerujem da oni to mogu”, naveo je Begović.

On je saopštio da se nikada do sada nije temeljno kontrolisao rad i funkcionisanje sportskog pokreta kako bi se obezbijedila zaštita državnog interesa.

“Da je sportski pokret spreman za sveobuhvatnu reformu dovoljno govore poražavajući podaci nedavno sprovedenog istraživanja o učešću građana u organizovanim fizičkim aktivnostima. Razlog leži i u samoj prirodi funkcionisanja sportskog pokreta, kojeg karakteriše prilično zatvoren, vertikalno ustrojen sistem donošenja odluka sa pojedincima na pozicijama odlučivanja bez ikakvih ograničenja. Predugo su građani finansirali potrebe u oblasti sporta bez ikakvih kriterijuma ili kontrole. Dobar primjer su velike sportske manifestacije, iako su recimo skoro svi troškovi pokriveni, određene sportske organizacije su dobijale sredstva za istu namjenu, i tako unazad godinama. Nikada se nije znao ni spisak putnika, ni priroda putovanja, a uzimale su se i ulaznice za manifestacije na kojima je zbog epidemiološke situacije bio zabranjen pristup publici.

Ukoliko se bude insistiralo na ovome, upoznaću javnost sa tri dokumenta – Dossier (za šefove misija), ugovor MOK-a i Organizacionog komiteta u Pekingu (i Tokiju), kao i sa izvještajem Olimpijske solidarnosti o finansijskim sredstvima za period 2016-2021, koja su opredijeljena svim nacionalnim olimpijskim komitetim. Da budem konkretan, ovdje se radi o diskrepanciji izvještavanja na internacionalnom i nacionalnom nivou. Nažalost ovim se nijesu bavili moji prethodnici, pa s tim u vezi, ostajem zainteresovan da sa svakim ko je izrazio nezadovoljstvo ukrstim argumente javno”, kazao je Begović.

Kada su u pitanju, kako kaže, komentari u vezi Paraolimpijskog komiteta i sredstava koja su dodijeljena toj organizaciji, Begović podsjeća da je POK uradio mnogo iznad mogućeg.

“Svaki dan biju bitku sa institucionalnom diskriminacijom, a sistemski rad je donio medalju na nedavno održanim Paraolimpjskim igrama, što je uz rezultat rukometašica iz Londona, naš najveći sportski rezultat na Igrama”, kazao je on.

Govoreći o Rukometnom savezu, istakao da ima prilično izazovan kalendar aktivnosti koji će zaokružiti organizacijom grupne faze Evropskog prvenstva za žene.

“Veoma ozbiljnim izazovom koji nijesmo imali na teritoriji Crne Gore od 2005. godine, i organizacije grupne faze Evropskog prvenstva za košarkaše”, kazao je Begović, koji je saopštio da je “nakon što su ispravljene nepravilnosti u radu Vaterpolo saveza, sa selektorom Gojkovićem je dogovorena dugoročna podrška”.

“Koja će, vjerujem, rezultirati medaljom u Parizu – zato ne razumijem zašto bi nekome smetalo što je Uprava dodatno podržala program ovog saveza. Takođe, rezultati boksera, njihov potencijal i ozbiljna organizacija saveza, zavređuje posebnu pažnju. Valja napomenuti i da je ovoj godini fokus na razvoju sportske infrastrukture – podjestio bih da je ove godine skoro pet opredijeljeno za tu namjenu, dok za narednu planiramo 10 miliona evra – smatrajući da je neophodno stvoriti pretpostavke kako za koncept sport u službi razvoja društva, tako i za vrhunska sportska postignuća sa odgovarajućim strateškim okvirom za 2028. godinu - navode Begović.

Ističe da "promjene iz jednog zatvorenog, partitokratskog sistema sa izraženom kulturom korupcije i negativnom selekcijom su teške i neprijatne".

“No, kao društvo, nemamo alternativu. Naši mladi svakodnevno odlaze, i taj trend ne zaobilazi ni naše sportiste, pa se ne smijemo čuditi zašto nastupaju za druge zemlje. Paradoks je dakle da i dalje imamo vrhunske sportiste, koji su više plod roditeljskog pregnuća, trenera entuzijasta i nevjerovatnog talenta, uprkos gore navedenim poražavajućim činjenicama. Tako da sam u svom radu, imao sam dva puta – prvi je put lažnog patriotizma sa jednom rukom zavučenom u džep građana i kontinuitet uspostavljenog, a drugi, manje prijatan ali prijeko potreban pretpostavlja izlazak iz komfor zone i preuzimanje odgovornosti”, saopštio je Begović.

Bonus video: