Auto i karting sport uvrijeđen odlukom Uprave za sport i mlade da im dodijeli 500 eura godišnjeg budžeta

Auto i karting savez Crne Gore zatečen je iznosom od svega 500 eura na osnovu Odluke o dodjeli sredstava za sprovođenje programa sportskih organizacija u 2022. godini

2290 pregleda 26 reakcija 5 komentar(a)
Za start jedne trke potrebno 10.000 eura, Foto: Shutterstock
Za start jedne trke potrebno 10.000 eura, Foto: Shutterstock

Auto i karting savez Crne Gore zatečen je iznosom od svega 500 eura na osnovu Odluke o dodjeli sredstava za sprovođenje programa sportskih organizacija u 2022. godini , donesene od Uprave za sport i mlade 23. marta.

U tom Savezu Odluku o iznosu doživljavaju ponižavajućom, tim prije jer je Crna Gora prošle godine imala tri šampiona u CEZ-u (šampionatu Centralno-evropske zone), Vasilija Jakšića, Nikolu Asanovića i Filipa Petkovića.

"Jedina smo država od svih evropskih zemalja članica Centralno-evropske zone (CEZ), koja je dobila organizaciju dvije trke ovog ranga, a imamo i domaće prvenstvo. Ove godine prvi put će Crna Gora u Vasiliju Jakšiću imati takmičara na Evropskom prvenstvu. Cifra koju je nam je Uprava za sport i mlade u iznosu od 500 eura namijenila je smiješna, jer ne pokriva ni jednu stavku troškova predviđenih kandidovanim Projektom", stoji u saopštenju Auto i karting saveza.

"Za organizaciju jedne trke domaćeg šampionata je potrebno makar 10 hiljada eura, za organizaciju trka koje se boduju za CEZ iznos je mnogo veći. Razočarani smo što ni jedna predložena stavka našeg Projekta nije uvažena, ali i samovoljom v.d. direktora Uprave dr Marka Begovića. Sramno je što na ovaj način Uprava za sport i mlade želi da uništi sport sa više od 100 aktivnih automobilista.

"Pitamo se da li je za očekivati da poslije brojnih uspjeha naših automobilista na domaćoj i međunarodnoj sceni treba da strepimo za opstanak Saveza? Pitamo se koji su kriterijumi u raspodjeli sredstava? U prošloj godini nam je opredijeljeno 13.000 eura, a sada kada imamo više aktivnosti samo 500 eura! Koji su razlozi?

"Da li nadležni u Upravi za sport i mlade na ovaj način žele dodatno da ponize ovaj sport i uspjehe naših takmičara? Jesmo li toliko antipatični kad s ponosom podignemo crnogorsku zastavu na pobjednička postolje širom Evrope? Mnogo je pitanja bez odgovora.

"Već smo preduzeli aktivnosti za zakazivanje sjednica organa upravljanja gdje ćemo donijeti odluke o daljem djelovanju, a sigurno ćemo potražiti pravni lijek kod nadležnih institucija u državi", zaključuje se u saopštenju Auto i karting saveza Crne Gore.

Bonus video: