Tražiće objašnjenje Vlade zbog pokušaja da se "ponizi COK"

U saopštenju se navodi da je stav UO da na ovaj način pokušava da se „ponizi nacionalni olimpijski komitet i obezvrijedi njegova uloga u sistemu sporta u našoj državi“

4479 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Crnogorski olimpijski komitet obratiće se Vladi Crne Gore i zatražiti objašnjenje zbog čega je krovnoj sportskoj organizaciji odlukom Uprave za sport o dodjeli sredstava za sufinansiranje programa sportskih organizacija u 2022.godini opredijeljeno 220.000 eura, saopšteno je nakon sjednice UO COK-a.

U saopštenju se navodi da je stav UO da na ovaj način pokušava da se „ponizi nacionalni olimpijski komitet i obezvrijedi njegova uloga u sistemu sporta u našoj državi“.

„Ovakav stav zautet je pogotovo zbog činjenice da su na Konkursu za raspodjelu sredstava iz budžeta, u najvećoj mjeri tražena sredstva za potrebe učešća na već završenim zimskim Olimpijskim igrama 'Peking 2022' i zimskom Evropskom olimpijskom festivalu mladih u Finskoj. Pored toga, sredstva su tražena i za učešće naših sportista na predstojećim Mediteranskim igrama u Alžiru, ali i za učešće na ljetnjem Evropskom olimpijskom festivalu mladih u Slovačkoj.

Zbog svega ovoga UO COK-a je odlučio da se obrati Vladi Crne Gore i zatraži objašnjenje za ovakav odnos prema nacionalnom olimpijskom komitetu, koji Crnu Goru dostojno predstavlja, posebno na međunarodnoj sportskoj sceni i koji od naših međunarodnih partnera ima značajna priznanja za svoj rad, s obzirom na to da je suštinski u državi Vlada partner Crnogorskom olimpijskom komitetu u rješavanju najznačajnijih pitanja iz oblasti sporta i olimpizma“, stoji u saopštenju.

Članovi UO COK-a su „upoznati sa nacrtom Strategije razvoja sporta Crnogorskog olimpijskog komiteta, koja se priprema u saradnji sa ekspertima iz sportske oblasti i akademskom zajednicom, za period do 2026. godine“.

„Ovaj dokument ima poseban značaj, naročito ako se uzme u obzir položaj koji bi nacionalni olimpijski komiteti, pa samim tim i COK, trebalo da imaju u sistemu sporta jedne države, s obzirom na punopravno članstvo koje uživaju u Međunarodnom olimpijskom komitetu“, saopšteno je.

Na sjednici je diskutovano i o angažovanju resursa COK-a kako bi se „ostvario značajan iskorak ka rješavanju problema finansiranja sporta koji predstavlja ključni preduslov za dalji razvoj ove oblasti“.

„Formiraće se radna grupa koja će podnijeti inicijative i prijedloge zakonskih rješenja koji se tiču izmjena i dopuna Zakona o sportu, Zakona o budžetu, Zakona o porezu na dobit i Zakona o igrama na sreću“, stoji u saopštenju.

Na sjednici je usvojena“Knjiga standarda” kojom se definiše način upotrebe logotipa COK-a čija je suština da definiše način primjene postojećeg logotipa, koja će pomoći u komunikaciji sa sponzorima, partnerima i sportskim organizacijama.

Bonus video: