Zavrzlama oko finansiranja sportskih organizacija: Uprava za sport poništila odluku, komisija mora opet da zasijeda

U saopštenju koje je potpisao v.d. direktora Marko Begović navodi se da je za "raspodjelu sredstava bio predviđen iznos od 3,6 miliona eura, a da je Komisija za procjenu programa i utvrđivanje visine sredstava dostavila izvještaj sa predlogom u iznosu od tri miliona eura"

25431 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Crnogorski sportski savezi, te Crnogorski olimpijski i paraolimpijski komiteti moraće još da sačekaju da dobiju sredstva iz budžeta namijenjena za sport, jer je van snage stavljena odluka o dodjeli sredstava za sprovođenje programa sportskih organizacija u 2022. godini.

Odluku je o stavljanju van snage već donijetu odluku donijela je Uprava za sport.

U saopštenju koje je potpisao v.d. direktora Marko Begović navodi se da je za "raspodjelu sredstava bio predviđen iznos od 3,6 miliona eura, a da je Komisija za procjenu programa i utvrđivanje visine sredstava dostavila izvještaj sa predlogom u iznosu od tri miliona eura".

Zbog toga je "potrebno da se donese novi predlog sa izvještajem Komisije i dostavi Upravi za sport i mlade koja će donijeti novu Odluku", navodi se u saopštenju.

Raspodjela sredstava iz budžeta izazvala je dosta polemika i kontroverzi, a članovi Komisije Anđela Bulatović i Milan Tičić saopštili su da su bili "zatečeni kada su u javnostI vidjeli da Odluka koju je potpisao v.d. direktora Uprave za sport Marko Begović ne sadrži gotovo nijedan iznos koji je navedena Komisija zvanično predala Upravi za sport i mlade".

Begović je odgovorio da se odlučio za “drugačiji pristup" u raspodjeli sredstava, te da "preuzima punu odgovornost”, a podsjetio da, po zakonu, komisija dostavlja izvještaj, a Uprava donosi odluku.

Građanska inicijativa „Odgovorni odgovorno“ podnijela je specijalnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv Begovića zbog nezakonite dodjele sredstava i lažnog predstavljanja.

Oglasio se i Crnogorski olimpijski komitet, koji je najavio da će zatražiti objašnjenje Vlade zbog čega je "krovnoj sportskoj organizaciji opredijeljeno 220.000 eura".

Bonus video: