Cirkus se nastavlja: Begović poništio svoju odluku, savezi još čekaju novac, članovi Komisije neće da dođu...

V. d. direktora Uprave za sport i mlade poništio odluku o dodjeli sredstava sportskim organizacijama, koja je izazvala mnogo bure. Begović tražio novo mišljenje Komisije, sa uvećanim budžetom na raspolaganju

25349 pregleda 46 reakcija 22 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Cirkus se nastavlja - Uprava za sport i mlade je juče u 9 časova obavijestila nacionalne saveze da je potpisivanje ugovora o korišćenju sredstava za sufinansiranje programa sportskih organizacija u 2022. godini, koje je bilo zakazano od 12 sati, otkazano. Bez ikakvih detalja, samo uz napomenu da će ih o novom terminu za potpisivanje obavijestiti u što kraćem roku.

Nedugo zatim, otkrilo se šta se krije iza takve poruke - v. d. direktora Uprave za sport i mlade, Marko Begović, poništio je sopstvenu odluku o dodjeli sredstava za sprovođenje programa sportskim organizacijama u 2022. godini i tražio da se ponovo sastane Komisija za procjenu programa.

„Stavlja se van snage Odluka o dodjeli sredstava za sprovođenje programa sportskih organizacija u 2022. godini br. 01-1050207-614/22-206/6 od 23. marta 2022. godine. Odluka stupa na snagu danom donošenja”, piše u dokumentu na sajtu Vlade.

Prva Begovićeva odluka izazvala je pravu buru. Nakon nekoliko odgađanja sjednica zbog izostanka predsjednice Milice Kadović i promjene predstavnika Savjeta za sport (Milan Tičić umjesto Jovanke Radičević) i iz reda vrhunskih sportista (Anđela Bulatović naslijedila Vlada Šćepanovića), Komisija za procjenu programa i utvrđivanje visine sredstava koja se dodjeljuju sportskim organizacijama se nekoliko puta sastala i nakon ocjenjivanja programa i posebnog bodovanja odredila koliko kome novca bi trebalo da se uplati.

Kada je v.d. direktora, na posljednji dan svog tadašnjeg mandata, dobio tu odluku, promijenio je sve - odjednom je na raspolaganju za raspodjelu bilo 3,6 miliona eura, a ne tačno tri miliona, sa koliko je “baratala” Komisija, ali je on odlučio da prekroji iznose.

Tako je, npr. Crnogorskom olimpijskom komitetu, umjesto da poveća predlog Komisije za 20 odsto, tj. za 64.000 eura, smanjio dodijeljeni iznos za 100.000.

Smanjeni su iznosi i Skijaškom savezu (sa 60.000 na 45.000), Teniskom savezu (sa 60.000 na 55.000), Tekbol savezu (sa 30.000 na 5.000), Auto i karting savezu (sa 7.000 na 500), a za 150 odsto uvećana sredstva namijenjena Ragbi savezu (sa 20.000 na 50.000), Muajtaj savezu (sa 6.000 na 15.000), te Plesnom i Pauerlifting savezu (sa 4.000 na 10.000).

Zbog toga, kao i lažnog predstavljanja u ulozi v. d. direktora Uprave za sport i mlade, Građanska inicijativa “Odgovorni odgovorno” podnijela je krivičnu prijavu protiv Begovića Specijalnom državnom tužilaštvu.

U prijavi se navodi da samo Komisija, po Pravilniku o uslovima, načinu, postupku i kriterijumima za dodjelu sredstava i kontrolu nad realizacijom programa sportskih organizacija, “ima ovlašćenje da procjenjuje programe i utvrđuje visinu sredstava za finansiranje”.

Sve to je uticalo da Begović poništi svoje prvobitno rješenje i zatraži novi izvještaj Komisije.

„Imajućí u vidu da je za raspodjelu sredstava predviđen iznos od 3.600.000,00 eura, a Komisija je dostavila Izvještaj sa predlogom sufinansiranja sportskih saveza u ukupnom iznosu od 3.000.000,00 eura, zbog ove okolnosti potrebno je da se donese novi predlog sa izvještajem Komisije i dostavi Upravi za sport i mlade, koja će donijeti novu Odluku”, piše u jučerašnjem Begovićevom rješenju.

Pitanje je, međutim, kako će se sada razvezati Gordijev čvor koji je v. d. direktora sam zamrsio. Kako „Vijesti” nezvanično saznaju, neki od članova Komisije ne žele da opet zasjedaju, što bi moglo da dovede do novog prolongiranja roka za dodjelu novca savezima, COK-u i POK-u.

U tom slučaju, savezi bi bili prinuđeni da čekaju sredstva do ko zna kad, a i pitanje je koliko će im biti dodijeljeno, jer sve što se do sada mislilo da je gotovo, juče je poništeno.

Solomonsko rješenje bi bilo da Komisija poveća svim organizacijama iznos za 20 odsto, koliko je i veći budžet na raspolaganju, a da to Begović već danas potpiše, ali je taj scenario suviše idealan da bi djelovao realno...

Piši-briši na sajtu Vlade

Prvobitna Odluka Uprave za sport i mlade o dodjeli sredstava sportskim organizacijama, koja je 23. marta postavljena na sajt Vlade, jednostavno je obrisana. Na linku na kojem se nalazila sada piše „Traženi sadržaj nije pronađen, ili više nije dostupan”, uz čuvenu grešku 404, koja se pojavljuje kada je neki sadržaj izbrisan. Odluka je, ipak, naknadno ubačena na sajt www.gov.me, ali je novi datum - 1. april.

Zanimljivo, Vlada je na posljednjoj sjednici čak 27 vršioca dužnosti generalnih direktora raznoraznih direktorata proglasila za direktore u punom mandatu, a samo su Marko Begović i još jedan dosadašnji v. d. dobili produženje tog stanja.

Možda je takva odluka donijeta zbog rješenja Upravne inspekcije, koja je procijenila da nekadašnji teniser nije ispunio uslove da bude direktor Uprave za sport i mlade, jer je u trenutku imenovanja imao tri godine i sedam mjeseci radnog iskustva sa VII1 nivoom kvalifikacije obrazovanja, a neophodno je pet.

Begović se na to žalio, a žalba odlaže izvršenje, što mu je omogućilo da ostane na funkciji, tj. dobije novi v. d. mandat.

Šta je istina o Savjetu Komisije za antidoping?

„Vijesti” su 9. marta objavile da je istekao zakonski rok za formiranje Savjeta Komisije za antidoping, ali u odgovorima Uprave za mlade i sport je naglašeno da su “imenovani članovi Savjeta Komisije za antidoping: Jovanka Radičević - Savjet za sport, Aleksandar Radović - COK i Aleksandar Kujović - POK”.

Pitanje je, onda, kako je Vlada tek 31. marta donijela odluku o osnivanju Komisije za antidoping, u kojoj stoji da članove njenog Savjeta imenuju Savjet za sport, COK i POK? Očito je da tu nisu čista posla...

Povezani članci

09. Mart 2022.

Uprava za sport i mlade probila sve rokove

Po Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o sportu, koji je u Službenom listu objavljen 26. novembra prošle godine, ostavljen je zakonski rok da se Savjet komisije formira za 90 dana od dana stupanja na snagu, tj. do 4. marta, a da je Savjet obavezan da donese Statut za 30 dana. Od toga, međutim, nema ništa.

„Dan nakon pisanja medija da nije formiran Savjet komisije, v. d. direktora Uprave za sport i mlade Marko Begović je inicirao sastanak putem Zoom aplikacije sa nama kao predloženim članovima i to je bilo prvi put da smo kontaktirani. Zaključak sastanka, i pored toga što je Begović insisitirao da smo mi članovi Savjeta Komisije samim predlaganjem od strane Savjeta za sport, COK-a i POK-a, bio je da to mora da verifikuje Vlada ili Skupština, kako bi imalo pravnu valjanost”.

„Gospodin Begović je tada rekao da postupak osnivanja komisije u Vladi traje već mjesec i da će na prvoj narednoj sjednici donijeti akt o osnivanju Komisije za antidoping. Takođe smo sugerisali da postaje pravne manjkavosti u Zakonu o sportu i da se to mora dopuniti ko je nadležan da donese rješenje o formiranju Savjeta komisije za antidoping, kako bi se stvorili preduslovi za pocetak našeg rada. Apsolutno smo saglasni da politika nema mjesta u sportu, ali se moraju poštovati pravne norme i snositi pravna odgovornost za donošenje odluka koje utiču na sportiste zbog njihove bezbjednosti i da im se omogući učestvovanje na svim takmičenjima, kako domaćim tako i stranim”.

„Od toga dana do 31. marta, kada smo saznali da je formirana Komisija za antidoping, nije održan nijedan sastanak. Zapravo, do dana današnjeg niko nas, kao predložene članove Savjeta Komisije, nije obavijestio o daljim koracima i našim obavezama. Samim tim, sve odgovornosti oko Savjeta komisije su i dalje na gospodinu Begoviću”, piše u odgovoru predloženih članova Savjeta komisije za antidoping.

Bonus video: