Srušeno Fidelovo pravilo: Stižu asovi sa Kube

Pravilo koje je 1962. godine, tri godine nakon Kubanske revolucije, uveo Fidel Kastro, smatrajući profesionalni boks su nehumanim i neprincipijelnim, prestalo je da važi, pa će najbolji kubanski borci, veliki šampioni, ubuduće moći da se odmjere sa najboljima

3219 pregleda 1 komentar(a)
Bokserski kamp Rafael Treho u Havani, Foto: Shutterstock
Bokserski kamp Rafael Treho u Havani, Foto: Shutterstock

Jedna od najvećih sportskih barijera je srušena - kubanski bokseri moći će da se uključe u profesionalnu priču i da izađu na najveću scenu.

Pravilo koje je 1962. godine, tri godine nakon Kubanske revolucije, uveo Fidel Kastro, smatrajući profesionalni boks su nehumanim i neprincipijelnim, prestalo je da važi, pa će najbolji kubanski borci, veliki šampioni, ubuduće moći da se odmjere sa najboljima.

Nova stranica bokserske istorije počeće narednog mjeseca u Meksiku, pod pokroviteljstvom promoterske kuće "Golden Ring Promotions".

"Šestorica boksera iz Kube biće na kampu i učestvovaće na najmanje četiri revije na kojima će se boriti u šest rundi", kazao je Herardo Saldivar, predsjednik "Golden Ring Promotions".

"Vjerujem da će oni biti uvršteni na rang liste četiri velike međunarodne bokserske organizacije", dodao je.

Zbog kubanskog pravila, brojni bokserski giganti poput Teofila Stivensona nikada se nisu borili za legendama...

Stivenson, spektakularni teškaš, imao je svojevremeno unosne, višemilionske ponude da izađe u profesionalne vode, ali je odbijao svaku:

"Šta je milion dolara u poređenju sa ljubavlju osam miliona Kubanaca?", bio je čuveni Stivensonov odgovor.

On je jednom, ipak, bio blizu profesionalne borbe, jer je Fidel Kastro pristao da mu dozvoli meč sa Džoom Frejzerom, ali uz uslove: Stivenson bi ostao amater, a novac bi otišao Kubanskoj bokserskoj federaciji. Ipak, do dogovora nije došlo.

Sada bi moglo sve da se promijeni, pa svijet boksa ne bi čekao Olimpijske igre da vidi kakvi su borci Hulio Sezara la Krus, spektakularni talenat Endi Krusa, zatim Joenlis Felisijano i mnogi drugi.

Kuba trenutno ima jednog svjetskog prvaka. Jordenis Ugas, rođen je u Santjago de Kubi, "penzionisao" je Manija Pakjaa, a za deset dana se bori sa Erolom Spensom za WBC, WBA i IBF pojaseve u velteru.

Ugas je sa Kube pobjegao u Sjedinjene Države i poznati je protivnik Kastra i njegovog režima.

"Borim se za slobodu svog naroda. Nadam se da su svi oni koji se bore da Kuba bude slobodna bezbjedni“, priznao je on pred borbu sa Pakjaom.

Bonus video: