Nije poništavanje odluke, nego stavljanje van snage

Reagovanje v.d. direktora Uprave za sport na jučerašnji tekst “Begović poništio odluku, savezi još čekaju novac”

6331 pregleda 8 komentar(a)
Foto: MPNKS
Foto: MPNKS

Vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Marko Begović reagovao je na tekst u “Vijestima” pod naslovom “Begović poništio odluku, savezi još čekaju novac”, povodom stavljanja van snage Odluke o dodjeli sredstava za sprovođenje programa sportskih organizacija u 2022. godini.

Reagovanje prenosimo integralno.

”Važno je na samom početku ukazati da se ne radi o poništavanju odluke, već stavljanje iste van snage kako bi komisiji dala još jedna prilika da završi započeti posao. Radi javnosti, radi se o budžetskoj liniji koja je povezana sa troškovima za funkcionisanje Komisije za antidoping i programa razvoja dječijeg sporta. Kako se uspjelo ekonomisati sa opredijeljenim sredstvima, ukupan iznos za nacionalne sportske saveze iznosi 3,6 miliona eura”.

”Imajući u vidu da se radi o posve drugačijoj metodologiji procjene programa u odnosu na važeći pravilnik, razumijem da nije lako biti član komisije. Kako bi dodatno osnažili mandat, komisiji je upućena relevantna dokumentacija koja se odnosi na puno razumijevanja djelokruga rada sportskog pokreta. Naime, jedan dio krovnih sportskih organizacija - saveza, dobija izdašnu finansijsku podršku od krovnih međunarodnih sportskih autoriteta, pa je važno pažljivo analizirati predložene programe kako bi sredstva građana Crne Gore došla do onih kojima je najpotrebnije - do sportista i sportskih radnika”.

”Demokratizacija zatvorenih i okoštalih javno-pravnih i sportskih struktura je proces, pa i ovaj kako novinar naziva ‘cirkus’ je veoma ljekovit. Razumije se, na ovom putu su greške moguće, ali javnost u radu, odnosno transparentnost omogućava da se iste i isprave, jer ponavljam, sportski pokret u Crnoj Gori nije samo vezan domaćim javnim i privatnim izvorima finansiranja, već i međunarodnim”.

”U dijelu koji se odnosi na krivičnu prijavu, istu je neophodno komentarisati, sem u dijelu koji se odnosi na prethodno pomenuti čl. 117, odnosno čl 6 i 7 podzakonskog akta koji uređuje oblast finansiranja, pa onaj ko potpisuje odluku jeste odgovoran za sadržinu iste posebno u dijelu ako se finansiraju potrebe jednog dijela organizacija koje su za iste aktivnosti već podržane od svojih partnerskih, međunarodnih organizacija. Ovdje, takođe ne postoji ‘Gordijev čvor’, već proces koji nije jednostavan, jer se sprovodi po potpuno drugačijim pravilima uz tri komisije, a umjesto solomonskog bi trebalo zahtijevati stručnost i nepristranost u radu”.

”Takođe, bilo je zamjerki oko ažuriranja web stranice, pa se pridružujem istima, jer smatram da kvalitet digitalnog servisa mora biti značajno poboljšan, pa u tom smislu adekvatna adresa može biti državni organ nadležan za digitalizaciju”.

”Posebno zanimljivo je povezivanje procesa finansiranja sa radnim iskustvom i kompetencijama, pa valja imati u vidu sljedeće činjenie. Po izvšenom vanrednom inspekcijskom pregledu br. UPIN09-700/21-464/4 od 12.11.2021. godine, upravni inspektor je, pozivajući se na Potvrdu br. 51/17 od 14.02.2017. god. donio Zaključak da postoji potrebno radno iskustvo za starješinu organa uprave, te da nema nepravilnosti u postupku određivanja za vršioca dužnosti direktora Uprave za sport i mlade. Takođe, istim Zaključkom je obustavljen postupak u predmetnom slučaju. Svako drugo djelovanje postupajućeg inspektora i povezanih lica je nezakonito i biće predmet posebnog postupka”.

”Radi javnosti, isti postupajući inspektor je 2016. godine, pokrenuo inspekcijski nadzor br. 05/2-069/16-38316/2 od 12.07.2016. godine, i utvrdio da nema nepravilnosti u pogledu angažovanja Marka Begovića u tadašnjoj Upravi za mlade i sport. Kako tada, tako i šest godina kasnije, rezultat je isti. No, ovdje je jasno šta je stvarni problem. Stalo se na kraj monopolima, a partitokratija i korupcija su gotovo iskorijenjeni u ovoj upravnoj oblasti. Potpuno sam svjestan da postoje pojedinci u sistemu javne uprave i njenim institucijama koji ne žele reformske zahvate i nijesu spremni za pravedno društvo”.

”Takođe, u vezi formiranja Komisije za antidoping, valja napomenuti da je ovo jedan složen i zahtjevan proces, koji podrazumijeva kontinuiranu komunikaciju i saradnju sa međunarodnim partnerima. Upravo na njihovu preporuku, način osnivanja je postavljen prilično fleksibilan, a Savjetu za sport, Crnogorskom olimpijskom komitetu i Paraolimpijskom komitetu obezbijeđena široka autonomija, pa su pomenuti bili u obavezi da imenuju članove Savjeta Komisije za antidoping. Takođe, Vlada je na posljednjoj sjednici usvojila akt o obrazovanju Komisije, koji je bio paralelan proces sa imenovanjem Savjeta, pa je sada na Savjetu da donese predlog statuta koji je neophodno uputiti međunarodnim partnerima. Tek nakon toga, ulazi se u proces izbora direktora koji će formirati svoj tim i neophodna radna tijela i komisije. Tako da ne stoji komentar da se negdje kasni, već se ovom procesu veoma pažljivo pristupa”.

Odgovor novinara “Vijesti” u sjutrašnjem broju.

Bonus video: