Ne branite neodbranjivo, dajte novac savezima

Odgovor novinara “Vijesti” direktoru Uprave za sport i mlade Marku Begoviću

9037 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

April je uveliko u toku, Crnogorski olimpijski komitet i Paraolimpijski komitet, kao i nacionalni savezi, nemaju novac za obavljanje redovnih aktivnosti.

I to je jedino važno, to bi direktora Uprave za sport i mlade Marka Begovića trebalo najviše da zanima i tišti, jer najbolje pokazuje koliko uspješno obavlja svoj posao. Nekadašnji teniser se u svom reagovanju na tekst u “Vijestima” skriva iza pravnih izraza, govori da njegova Odluka o dodjeli sredstava za sprovođenje programa sportskih organizacija u 2022. godini nije poništena, već stavljena van snage “kako bi se Komisiji dala još jedna prilika da završi započeti posao”. Suština je, ipak, potpuno ista.

Ta Komisija, na koju on misli, više ne postoji i ne može nikako da završi započeti posao. Nakon što su 10-ak dana procjenjivali programe nacionalnih sportskih organizacija i zajedno sa ostalim članovima dostavili mišljenje, proslavljeni crnogorski sportisti Anđela Bulatović i Milan Tičić su je napustili, uz poruku da su izmanipulisani i da su naišli na bahato i neprofesionalno ponašanje v. d. direktora Uprave za sport i mlade.

Povezani članci

06. April 2022.

Nije poništavanje odluke, nego stavljanje van snage

Razlog za takav “otpozdrav” bila je reakcija Begovića, koji je prekrojio izvještaj Komisije i dijelio novac kako je on htio, nekima smanjio i 100.000 eura, drugima povećao 150 odsto...

Bilo bi dobro da direktor manje brani ono što je neodbranjivo, a toga je bilo previše. Konkurs za sufinansiranje programa sportskih organizacija je prekasno objavljen, potom se otezalo sa izborom Komisije, pa je njena predsjednica Milica Kadović izbjegavala sastanke, a kada se činilo da je sve gotovo, Begović je izveo performans zbog kojeg je “zaradio” i krivičnu prijavu. Zato bi najbolje bilo da se sve to zaboravi, ubrza proces i što prije završi procedura, kako bi novac konačno stigao do saveza, koji su mjesecima bez centa za najosnovnije potrebe.

A što se tiče priče oko Komisije za antidoping i njenog Savjeta, Begović tek tu brani neodbranjivo. Kada je u septembru prošle godine postavljen na funkciju, i on i ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić su osuli drvlje i kamenje na prethodnog direktora, Vasilija Laloševića, baš zbog antidoping problematike. Prošlo je šest i po mjeseci, pomaci u toj sferi su prespori, a izmjene Zakona o sportu pravno nejasne. Uostalom, u Crnoj Gori od avgusta 2021. nije urađena nijedna antidoping kontrola, niti ima ko da je sprovede...

Nikola Nikolić

Bonus video: